Novinky

          • Sme súčasťou projektu hrdinovia FAST

          • Aj deti sa môžu stať hrdinami a zachrániť život

            Deti zo slovenských materských a základných škôl sa môžu zapojiť do celoeurópskej iniciatívy Hrdinovia FAST, ktorej cieľom je vzdelávať deti o príznakoch cievnej mozgovej príhody a naučiť ich zavolať prvú pomoc včas. Na Slovensku realizuje kampaň pacientska organizácia Sekunda pre život a záštitu nad týmto projektom preberalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Základné a materské školy, ale aj jednotlivci, sa môžu prihlásiť do bezplatného päťtýždňového vzdelávacieho programu Hrdinovia FAST  cez oficiálnu webovú stránku https://bit.ly/hrdinovia_112.

            Kampaň Hrdinovia FAST je určená pre deti vo veku od 5 do 9 rokov, ktoré sa môžu prostredníctvom zábavných a interaktívnych animovaných materiálov spolu pod vedením ich učiteľov alebo rodičov naučiť rozpoznávať základné príznaky cievnej mozgovej príhody a volať prvú pomoc.

            Aj ZŠ Kriváň sa zapojila do tohto projektu. Pani učiteľka Jana Ganobčíková prihlásila 3. A triedu v počte 14 žiakov. Žiakov projekt nadchol, vystrihli si masky, týždenne  preberajú  jednu e-knihu, kreslili pre starých rodičov, ale hlavne sa naučia ,ako pomôcť svojim starkým v prípade mozgovej cievnej príhody.

            Názov Hrdinovia FAST pochádza z anglickej skratky pre určenie príznakov cievnej mozgovej príhody kde F znamená tvár, A – končatina, S – reč, T – čas. Jeden zo štyroch ľudí prekoná v živote cievnu mozgovú príhodu. Celosvetovo ide o druhú hlavnú príčinu smrti a tretiu najčastejšiu príčinu zdravotného postihnutia.

            Cievna mozgová príhoda sa však napriek tomu dá liečiť – ak zareagujeme včas. Ľudia, ktorí majú cievnu mozgovú príhodu, potrebujú čo najrýchlejší prístup k lekárskej zdravotnej starostlivosti.

            Projekt Hrdinovia FAST sa zameriava na deti, ktoré so svojimi starými rodičmi trávia veľa voľného času, poznajú ich a v prípade mozgovej príhody by mali vedieť správne vyhodnotiť, že s ich starým rodičom niečo nie je v poriadku a jeho symptómy sa podobajú na cievnu mozgovú príhodu.

            Učebné moduly kampane sa sústreďujú okolo animovaných postáv, starých rodičov a ich vnuka. Deti sa hravou formou učia o troch kľúčových príznakoch mŕtvice: ústnom kútiku, ktorý náhle padne na jednu stranu, ruke, ktorá náhle zoslabne alebo reči, keď človek zrazu nedokážu rozprávať - a tiež dôležitosti okamžitého privolania záchrannej služby.

            Na pochopenie týchto príznakov a následnému privolaniu pomoci môže napomôcť aj animované video: https://www.facebook.com/101271528594977/videos/2752459388304021 (viac fotografií aj videí z kurzu aj tried nájdete na Facebooku FAST Heroes SK

             

             

             

          • Od závislosti k nezávislosti

          • Vážení rodičia,

            CPPPaP Detva, pripravuje pre rodičov zaujímavú tému OD ZÁVISLOSTI K NEZÁVISLOSTI (vzťahová väzba a výchovné problémy spojené s problémovým správaním u detí a adolescentov).

            Sprevádzať ňou bude výborný a nami osvedčený lektor PhDr. VLADIMÍR STANISLAV, PhD.MPH, ktorý je námestníkom riaditeľa pre psychoterapeutickú starostlivosť v Odbornom liečebnom ústave psychiatrickom na Prednej Hore.

            V prípade, že Vás téma osloví, posielame prihlasovací link :

            https://forms.gle/sfckYpjgp1K9fWZ9A

            Katarína Valocková, riaditeľka školy

          • Od 22.03.2021 obnovujeme prezenčné vyučovanie pre žiakov deviateho ročníka

          • Podmienkou účasti žiaka  na prezenčnom vyučovaní (v škole)  je negatívny test na COVID -19 jedného z rodičov, a žiaka, pričom test nesmie byť starší ako 7 dní.

            Škola nemá zriadené vlastné odberové miesto; na testovanie môžete využiť verejné odberové miesto. V obci Kriváň v kultúrnom dome sa testuje v sobotu 20.3.2021 od 7:00 do 18:00 hod.

            Podmienky nástupu žiaka do školy:

            • Úplne zdravé dieťa (bez akýchkoľvek príznakov nachladnutia, choroby, kašľa, nádchy, zvýšenej teploty, zažívacích ťažkostí, atď.).

            • V karanténe nemôže byť dieťa, zákonný zástupca, ani nikto z rodiny žijúci v tej istej domácnosti.

            • Vypísané čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti  (v prílohe na vytlačenie alebo vytlačené k dispozícii v chodbe školy).

            • Žiaci musia mať respirátor počas celého pobytu v škole  (v skrinke náhradný). 

            Vyučovanie bude prebiehať podľa platného rozvrhu.

            Stravu budú mať všetci žiaci, ktorí boli prihlásení na obedy počas prezenčného vyučovania. Odhlasovanie z obedov do 6:00 hod., najlepšie cez Edupage.


            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak:

            • škola eviduje neprítomnosť žiaka ako ospravedlnenú absenciu,
            • zákonný zástupca žiaka je povinný zabezpečiť kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa.Ak tak neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,
            • ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 2, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka.


            V Kriváni 19.3.2021

            Katarína Valocková, riaditeľka školy

          • Vynikajúce výsledky v okresnom kole chemickej olympiády

          • Dňa 12. 3. 2021 sa online konalo okresné kolo chemickej olympiády. Deviatačky Zuzana a Mária dokázali , že v našej základnej škole vyrastajú aj úspešní chemici.  Mária Ďuricová obsadila  krásne 2. miesto, Zuzana Požgayová získala 4. miesto. Obidve preukázali perfektné vedomosti a postupujú do krajského kola. Blahoželáme im, ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a  želáme , nech sa im  darí aj naďalej. 

          • Pozvánka na zápis žiakov do 1. ročníka

          • Vážení rodičia predškolákov,   

            oznamujeme Vám, že na webovej stránke našej školy (v sekcii Formuláre, tlačivá, elektronické prihlášky v časti Elektronická prihláška) je k dispozícii elektronická prihláška k zápisu dieťaťa do 1. ročníka. Prosíme všetkých zákonných zástupcov predškolákov o vyplnenie elektronickej prihlášky. Podpíšete ju v deň zápisu.   

            Dňa 21.  apríla 2021 prebehne fyzické podpisovanie prihlášok obidvomi rodičmi v čase od 8:00 do 16:00 hod., v riaditeľni Základnej školy, č.435, Kriváň 962 04, za dodržania prísnych hygienických opatrení,  BEZ  PRÍTOMNOSTI  DIEŤAŤA.  

            Na zápis je potrebné priniesť:   

            • občiansky preukaz rodiča,  

            • rodný list dieťaťa, 

            • 10 € na základné pomôcky žiaka 1. ročníka. 

            Zákonný zástupca je povinný zapísať do 1. ročníka každé dieťa, ktoré do 31. 8. 2021 dovŕši 6 rokov. V prípade školskej nezrelosti dieťaťa môže riaditeľ MŠ (materskej školy) rozhodnúť o pokračovaní v plnení povinného predprimárneho vzdelávania na základe doloženia potrebných potvrdení.   

            Tešíme sa na nových prváčikov. 

            Tím zamestnancov školy

          • Máme najlepších dejepisárov v okrese

          • Dňa 11. 02. 2021 sa  online konalo okresné kolo DEJEPISNEJ OLYMPIÁDY. Našu školu reprezentovalo 6 žiakov . V kategórii C  Zuzana Požgayová , v kategórii D Šimon Sára , v E  kategórii Liliana Ďuricová a Terézia Ostrihoňová, v kategórii šiestakov  Sebastián Dvorský a Alexander  Šága. Všetci šiesti  súťažiaci sa umiestnili na medailových pozíciách. Dvom výborným dejepisárom sa do online olympiády nepodarilo pripojiť kvôli technickým problémom s internetom. Aj to sú úskalia informačných technológií. Na stupni víťazov sa ocitla Zuzana Požgayová a Šimon Sára, druhé miesta obsadili Liliana Ďuricová a Sebastián Dvorský a bronzové umiestnenie  si vybojovali Terézia Ostrihoňová a Alexander Šága. Z dvanástich medailových pozícií v okrese sme získali polovicu.

            Do krajského kola, ktoré sa uskutoční 22. 3. 2021 ,  postúpili Zuzana Požgayová, Šimon Sára a Liliana Ďuricová. Srdečne blahoželáme a v KK želáme veľa úspechov.

          • Úspech v geografickej olympiáde

          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA sa konala online 5.2.2021 prostredníctvom www.onlineolympiady.sk/ . Našu školu reprezentovali v kategórii  G/5.roč. Richard  Hanus a získal  5. miesto/ÚR, Dominika  Grňová  11. miesto. V kategórii  F/7. roč. Markus Ivanič obsadil 9.miesto /ÚR, Terézia  Ostrihoňová   10.miesto /ÚR), Karin Václaviková  18.miesto. V kategórii  E/8.roč. Filip Mališ  8.miesto, v kategórii  E/9.roč. Mária Ďuricová  4.miesto /ÚR) a Zuzana Požgayová  získala 2. miesto /ÚR a postúpila do  krajského kola. Dňa 16.04.2021 jej budeme držať palce.

             

          • Pre našich žiakov je matematika hračka

          • V kategórii  piatakov  Richard Hanus  obsadil krásne 3. miesto a bol úspešný riešiteľ MATEMATICKEJ OLYMPIÁDY, Michal Rojík vybojoval 5. miesto  a tiež sa zaradil medzi úspešných riešiteľov.  V deviatom ročníku Mária Ďuricová dosiahla  3. miesto , bola úspešnou riešiteľkou a  postupuje do  krajského kola. Ďakujeme jej za úspešnú reprezentáciu školy a v krajskom kole želáme veľa úspechov.

          • Kde majú skvelých technikov? Predsa v ZŠ Kriváň!

          • TECHNICKÁ OLYMPIÁDA sa konala tiež  online. V kategórii A dvojica Emil Lukačik a Leo Bruno Machunka  preukázali výborné  technické vedomosti a obsadili 3. miesto.  V kategórii  B Jakub Košút získal 3. miesto. Blahoželáme.

             

          • V biológii sme doma

          •  BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA  prebiehala   online . Obrovskú radosť nám urobil Šimon Sára, ktorý v okresnom kole v kategórii C obsadil krásne 1. miesto. Blahoželáme !  Žiaci  kategórie D sa okresného kola zúčastnia  v apríli 2021. Budú nás reprezentovať  šikovní  znalci  prírody Terézia  Ostrihoňová  a Markus  Ivanič. Želáme im, aby ich nezaskočila žiadna úloha a všetko zvládli s ľahkosťou.

             

          • OZNAM

          •  

            S účinnosťou od 08. 03. do 21. 03. 2021 je prezenčná forma vyučovania určená prednostne pre deti zamestnancov s nevyhnutným prezenčným výkonom práce. 

            Školský klub detí je v prevádzke od 12:00 -16,00 hod.

            Naďalej zostávajú v platnosti všetky aktuálne hygienické opatrenia, predovšetkým R-O-R, ranný filter, denne 2 ks rúšok/ respirátorov a aktualizované Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti (s negatívnym výsledkom testu oboch ZZ nie starším ako 7 dní). 

            Organizačné pokyny, vrátane nástupu detí do školy posielame rodičom správou cez Edupage.

            Zákonný zástupca žiaka predkladá v pondelok 08. 03. 2021 aktualizované Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti, v ktorom vyznačí dátum posledného negatívneho výsledku RT-PCR testu, nie staršieho ako 7 dní (možnosť službukonajúceho pedagóga pri vstupe do budovy školy nahliadnuť do výsledku testu).

            V chodbe v budove II. stupňa sú k dispozícii nevyplnené Čestné vyhlásenia pre všetkých rodičov, ktorí nemajú možnosť vytlačiť si dokument.

            Vážení rodičia, prosíme vás, aby ste monitorovali aktuálne oznamy na webovom sídle školy a správy cez Edupage.

            Kriváň 04. 03. 2021                                                              

            Mgr. Katarína Valocková

            riaditeľka školy

          • Oznam

          • Vážení rodičia, pedagógovia, deti / žiaci!

            Aj keď v médiách bola zverejnená správa o plánovanej zmene v režime škôl od 03.03.2021, právoplatné rozhodnutie ministra školstva, záväzné pre zriaďovateľa a riaditeľa školy a školského zariadenia na ďalší postup v zmene organizácie výchovno-vzdelávacieho procesu MŠVVaŠ SR nadobúda účinnosť od 08.03. 2021.

            Z organizačných a  prevádzkových dôvodov preto naďalej pokračujeme do dňa 05.marca 2021 v prezenčnom vzdelávaní detí podľa nižšie uvedeného usmernenia riaditeľky školy a školského zariadenia: Podmienky platné pre prezenčné  vyučovanie.

             

            Kriváň 3.3.2021                                                                        Mgr. Katarína Valocková

                                                                                                                     riaditeľka školy

          • Prezenčné vzdelávanie žiakov I. stupňa od 1.3.2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

             

            vzhľadom na akútnu potrebu plnohodnotného vzdelávania pre naše deti, požiadavky rodičov, s prihliadnutím na vývoj epidemiologickej situácie v obci, v zmysle aktuálneho usmernenia ministerstva školstva k otváraniu škôl z 24.2.2021 zriaďovateľ Základnej školy Kriváň otvorí od pondelka, 1.3.2021 prezenčné vyučovanie pre žiakov 1. stupňa a ŠKD. Obec Kriváň tak robí po konzultácii s riaditeľkou ZŠ, po odporučení RÚVZ vo Zvolene a v súčinnosti so zriaďovateľmi škôl miest a obcí okresu Detva. 

            Podľa aktuálneho usmernenia ministerstva školstva, napriek aktuálnej epidemiologickej situácii je aj v IV. stupni varovania Covidového automatu možné otvoriť materské školy a 1. stupeň základných škôl pre prezenčnú výučbu pri dodržaní prísnych protiepidemiologických opatrení  https://www.minedu.sk/usmernenie-pre-riaditelov-a.../ 

            Pred nástupom žiaka 1. stupňa na prezenčné vyučovanie je potrebné testovanie aspoň jedného z rodičov, zákonných zástupcov žiaka, podľa frekvencie platnosti testu (aktuálne každých 7 dní). Odporúčame však otestovanie obidvoch zákonných zástupcov žiakov. Od soboty – 27.2.2021 budete mať možnosť aj prostredníctvom EduPage zaslať potvrdenie „Vyhlásenie o bezinfekčnosti zákonného zástupcu.“  2. stupeň ZŠ pokračuje v dištančnej forme vzdelávania.

            Vzhľadom na vážnosť situácie vyzývame rodičov na absolútnu zodpovednosť, aby sme nezhoršili epidemickú situáciu v našej základnej škole a nemuseli vyučovanie na 1. stupni po niekoľkých dňoch rozhodnutím RÚVZ opätovne prerušiť.

            Ďakujeme, že ste zodpovední.   

          • Úspech v okresnom kole olympiády v anglickom jazyku

          • Naša škola sa môže pochváliť krásnym úspechom  v  okresnom kole olympiády z anglického jazyka.  Peter HLIVA z 8. ročníka získal  krásne 2. miesto. S počtom 32 bodov  ho od prvého miesta delilo len 0,75 stotín.  Petrovi  gratulujeme a prajeme veľa  skvelých   úspechov . 

            Okrem Petra Hlivu   sa olympiády zúčastnila aj Nina  VÁCLAVÍKOVÁ zo 7. A,   ktorá súťažila v prvej kategórii. Aj  Nina  dosiahla pekný  výsledok . Obidvom ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a želáme množstvo výborných umiestnení v ďalších  jazykových súťažiach.

             

        • VIANOČNÉ PRÁZDNINY
          • VIANOČNÉ PRÁZDNINY

          • Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2020/2021 uskutočnia  v termíne  od 21. decemra  2020 do 08. januára  2021. Ďakujeme rodičom i žiakom za spoluprácu pri prezenčnom i dištančnom vzdelávaní. Prajeme Vám pokojné prežitie Vianoc  v kruhu svojej rodiny a veríme, že sa po sviatkoch v zdraví stretneme na pôde našej školy. Želáme Vám  všetkým šťastný nový rok 2021. 

      • Nadpis