Novinky

          • E- testovanie deviatakov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album E- testovanie deviatakov.

            V našej škole často využívame možnosť elektronického testovania žiakov, aby sme získali spätnú väzbu o úrovni ich vedomostí a porovnali ich s celoslovenskými výsledkami. Týmto spôsobom získajú pedagógovia i žiaci objektívne posúdenie dosiahnutých vzdelávacích výsledkov.

          • Štúrov Zvolen Okresné kolo v RÉTORIKE

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Štúrov Zvolen Okresné kolo v RÉTORIKE.

            Rétorika vznikla v starovekom Grécku. V tomto čase to bola súčasť stredného vyššieho vzdelania . Rétoriku vyučovali rétori-učitelia rétoriky. Najvýznamnejší rétori boli grécki filozofi, ako napríklad Demostenes, Aristoteles, Sokrates a jeho žiak Platón. V našej škole po vzore stredovekých rétorov tiež pripravujeme žiakov v rečníctve. V okresnom kole rétoriky nás úspešne reprezentovali : Richard Hanus- 1. miesto, Veronika Melichová- 2. miesto a Filip Mališ. Ďakujeme a želáme úspechy v regionálnom kole.

          • BIELA PASTELKA

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album BIELA PASTELKA.

            Žiaci a učitelia v našej škole majú srdce na správnom mieste. Prispeli k tomu, aby Biela pastelka mohla písať krajší príbeh v živote slabozrakých a nevidiacich. Ďakujeme.

          • Zber šípok s Lesmi Slovenskej republiky

          • Základná škola  KriváŇ

            organizuje

            ZBER ŠÍPOK s Lesmi SR.

            Projekt bude prebiehať v mesiacoch

             SEPTEMBER- OKTÓBER .

             Šípky musia byť zrelé , ale nie zamrznuté. Môžete ich  odovzdať každé ráno od 7.00 do 8.00 na dolnej chodbe II. stupňa pánovi školníkovi.

            Najlepšie triedy i jednotlivci budú odmenení vecnými cenami .

            Každý žiak, ktorý sa do zberu zapojí, získa  ako odmenu na pamiatku malý darček.

             

            Vyberte sa všetci do prírody, oddychujte, pite šípkový čajík,  zbierajte a súťažte !

          • Prehľad opatrení ŠKOLSKÉHO SEMAFORU 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Cieľom manuálu ŠKOLSKÝ SEMAFOR (viď príloha) je udržať bezpečné prostredie v školách po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19.

            Predstavujeme Vám prehľad opatrení k 1. 9. 2021 . Manuál vychádza z platnej legislatívy COVID Automatu schváleného vládou SR dňa 10.8. 2021 a vyhlášok  Úradu verejného  zdravotníctva SR zverejnených 12.8.2021.

            Bezpríznakovosť 

            Pri  prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní( vrátane víkendov a sviatkov)  rodič predkladá  Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti. (viď príloha) V prípade, že rodič nepredloží Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, považuje sa žiak za príznakového. Pokiaľ žiak prišiel do školy v sprievode rodiča, nebude mu umožnený vstup do školy a odchádza s rodičom domov. Ak prišiel do školy sám, je potrebnné umiestniť žiaka do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.( V zelených okresoch na základe odporúčania ministerstva, v ostaných okresoch na základe povinnosti vyplývajúcej z COVID Automatu. ) Žiak s príznakmi musí zostať doma.. Pokiaľ rodič nevie vylúčiť príznaky, kontaktuje detského lekára. 

             

            Nástup do školy a možnosť testovania

            Na začiatku školského roka ministerstvo umožní dobrovoľné testovanie žiakov v školách. Základné školy majú možnosť PCR testovania kloktacími testami. Možnosť testovať sa PCR testami bude len na začiatku školského roka: 

            - zisťovanie záujmu rodičov od 23.8.2021,

            - testovanie kloktacími testami   v škole alebo doma od 2.9. do 5.9. 2021.(výsledok  rodičovi do 72 hodín) ,

            -testovanie môžu využiť všetci žiaci.

            Domáce samotestovanie :

            - možnosť dobrovoľného samotestovania Ag testami v domácom prostredí v priebehu šk. roka - sada 25 testov, 

            -odporúča sa testovať, keď žiak prejavuje jeden z príznakov ochorenia COVID-19,

            -zisťovanie záujmu rodičov o samotestovanie  od 23.8.2021,

            -od 30.8.  škola odovzdá testy rodičom.

            V prípade pozitívneho výsledku samotestovania Ag testom žiaka , žiak zostáva doma a rodič kontaktuje detského lekára  a oznámi škole, že žiak mal pozitívny výsledok. 

            Prerušenie vyučovania v triedach

            Podľa nového COVID Automatu  sa bude vyučovanie prerušovať len v jednotlivých triedach, nie v celej škole. Ak sa v triede vyskytne žiak  alebo zamestnanec pozitívny na na ochorenie COVID- 19,  pôjdu žiaci z triedy do 14 dňovej karantény. Okrem tých, ktorí si uplatňujú výnimku z karantény. Ak sa osoba pozitívna na COVID-19 vyskytne v domácnosti žiaka, zostáva v karanténe len tento žiak. Ak je osoba v domácnosti žiaka v karanténe, , žiak môže chodiť do školy do momentu, pokiaľ sa u rodiča nepotvrdí ochorenie COVID-19.Rodič má povinnosť nahlásiť karanténu žiaka detskému lekárovi, ktorý na jeho karanténu dohliada. 

            Výnimky z karantény

            Výnimky z karantény si môžu uplatniť :

            -žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID -19 za posledných 180 dní,

            - plne zaočkovaní žiaci alebo žiaci zaočkovaní 1. dávkou do 180 dní od prekonania ochorenia.

            Za žiaka môže rodič oznámiť škole výnimku z karantény predložením Oznámenie o výnimke z karantény( viď príloha) 

             

            Ospravedlnenie dochádzky

            Rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich dní. Pri absencii viac ako po sebe 5 idúcich vyučovacích dní  z dôvodu ochorenia, musí predložiť Potvrdenie  o chorobe od detského lekára. V opačnom prípade pôjde o neospravedlnené hodiny, ktoré môžu mať za následok zhoršenú známku zo správania, prípadne nutnosť vykonať komisionálne skúšky. 

            OČR

            Rodič má nárok na ošetrovné, ak riaditeľ školy alebo RÚVZ  rozhodol o prerušení vyučovania v triede žiaka do 11 rokov alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára. Ak rodič nechá doma dieťa na základe vlastného rozhodnutia, , nárok na OČR mu nevzniká. 

            Všeobecné opatrenia 

            -Žiak a zamestnanec musí mať prekryté horné dýchacie cesty počas celého vyučovania podľa aktuálne platnej vyhlášky ÚVZ SR. 

            - Dodržiavať ROR( rúško- odstup- ruky) 

            Povinnosti rodiča

            - Zodpovedá za dodržiavanie hygienicko- epidemiologických opatrení pri príchode a odchode žiaka .

            - Zabezpečí pre žiaka  každý deň minimálne 2 rúška  a papierové jednorazové utierky.

            - Predkladá Písomné vyhlásenie bezpríznakovosti( V zelených okresoch na základe odporúčania ministerstva, v ostaných okresoch na základe povinnosti vyplývajúcej z COVID Automatu. )

            - V prípade, že je u žiaka podozrenie na   COVID-19 alebo bol v úzkom  kontakte  s osobou pozitívnou na COVID- 19, rodič bezodkladne o tom informuje triedneho učiteľa.

            -Bezodkladne nahlásiť karanténu škole, ak bola  nariadená detským lekárom alebo RÚVZ.

            -V prípade, že je u žiaka potvrdené ochorenie COVID-19, rodič bezodkladne informuje triedneho učiteľa alebo riaditeľa školy.

            Ďakujeme, že dodržiavate opatrenia. 

            20.8.2021                                                                                                           

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            Pozývame Vás na slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022, ktoré sa uskutoční dňa 2. septembra 2021 ( štvrtok)  o 8. 00 hod. na školskom dvore.   Predpokladaný koniec je o 10:30. Školský klub  ani školská jedáleň v tento deň nie sú  v prevádzke.

            Vyučovanie  podľa rozvrhu v školskom  roku  2021/2022 sa začne dňa 3. septembra 2021 (v piatok). Pri príprave nového školského roka škola postupuje  podľa manuálu ŠKOLSKÝ SEMAFOR, ktorý vydalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu  Slovenskej republiky.  Prosíme rodičov, aby nevstupovali do budovy školy okrem rodičov budúcich prvákov, ktorí si privedú žiakov do 1. A a 1. B  triedy. 

                                                                      Tešíme sa na Vás. 

            Dôležité prílohy nájdete pod textom. 

            ​​​​​​​

             

          • Želáme krásne letné prázdniny !

          • Desať mesiacov školského vyučovania  prebehlo  ako voda v horskom   potoku.  Tak  ako   bystrá voda na svojej ceste  prekonáva rôzne prekážky, prekonávali sme ich aj my . Neustále sme sa museli prispôsobovať zmenám : dištančné vyučovanie , prezenčné vyučovanie, testovanie, vyhlášky , nariadenia......

            Všetko sme zvládli, tú správnu cestičku sme si vždy našli. A  je tu záver školského roka, máme za sebou mnoho splnených úloh, náročné výzvy, dni plné snaženia a usilovnej práce. S veľkým očakávaním pretáčame list v kalendári, kde nás víta júl a po ňom august, mesiace  letných prázdnin.

            Prajeme Vám všetkým, aby ste si  v zdraví  oddýchli, načerpali novú silu a energiu, spoznali  zaujímavých ľudí . Získajte zážitky, skúsenosti, priateľstvá, ktoré Vás obohatia a naplnia. Nech sú Vaše prázdniny plné slnečných dní, po skončení  ktorých si poviete: „ Rád sa vraciam do školy ku kamarátom , ku kolegom , kolegyniam, k žiakom  a školským povinnostiam“....

            Tešíme  sa na  stretnutie 2. septembra 2021.

            Vedenie ZŠ

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Ako povedala pani riaditeľka v záverečnom príhovore , nešťastím a smolou je, keď neobjavíme bohatstvo ukryté v našom vnútri. Rovnako pripomína  Reuben  Siverling „ Desaťhaliernik má rovnakú hodnotu ako dvadsať zlatých, ktoré ležia na dne mora a zožiera ich hrdza. Rozdiel v hodnote týchto mincí sa prejaví až vtedy, keď ich vylovíme a použijeme na to, na čo sú určené. Vaša hodnota sa stane skutočnou , keď sa naučíte vchádzať do svojho vnútra a využívať ohromný potenciál, ktorý tam leží.

            Želáme  nám všetkým slnečné lúče, dni oddychu,  modrú oblohu, príjemné chvíle strávené s rodinou, kamarátmi a krásne letné dni.

          • Odovzdávanie vysvedčení žiakom 9. ročníka

          • Vysvedčenia deviatakom slávnostne odovzdali : starosta obce pán Imrich Paľko, pani riaditeľka školy  Mgr. Katarína Valocková , triedna učiteľka Mgr. Daniela Lehoťanová . Pani matrikárka Anna Malatincová  odovzdala deviatakom darčeky v mene Obecného úradu v Kriváni. 

            Milí deviataci, želáme Vám krásne prázdniny a veľa šťastia a úspechov v novej etape života. 

          • Majstrovstvá Slovenskej republiky mládeže v streľbe zo vzduchových zbraní pre rok 2021

          • Mestský športový klub Brezno usporiadal v dňoch 25.- 27.6. 2021 v športovej hale otvorené Majstrovstvá SR v streľbe zo vzduchových zbraní. Na týchto pretekoch  sa zúčastnili aj  naši  začínajúci puškári Patrik Václavík, Alexander Šága a   Richard Šága. Strieľali v disciplíne VzPu Slávia 30 ,  sa najviac darilo Alexandrovi Šágovi, ktorý skončil na 24. mieste, Patrik Václavík na 27. mieste, Richard Šága na 28. mieste. Chlapci prvýkrát zažili takéto  zaťažkávajúce  preteky, čo sa odzrkadlilo aj na ich koncentrácii. Bola to však  veľmi dobrá škola do ďalšej činnosti a na  nasledujúcich  pretekoch zapracujeme ešte viac.          

            Našu školu reprezentovala aj Nina Václaviková, avšak tá už  pretekala v náročnejších disciplínach. Prvý deň strieľala s tímom Športového strediska Kriváň disciplínu Vzduchová puška 3x20 (trojpolohový štandard), kde skončila na výbornom 4. mieste. V súťaži družstiev tím strelkýň Kriváňa zvíťazil s takmer 90 bodovým náskokom,  takže máme zlaté dievčatá. V disciplíne VzPu 40 ľah v kategórii dievčatá si Nina Václaviková vybojovala prekrásne 10. miesto, kde na deviatu pred ňou stratila iba jednu desatinu bodu. V súťaži tímov si vybojovala 2. miesto z 13-tich zúčastnených klubov. V disciplíne VzPu 40 (streľba v stoji) dorastenky si Nina vystrieľala  8. miesto. V súťaži družstiev sa  Kriváň postavil  na 2. priečku  so stratou 9 desatín bodu na víťaza. Myslím, že na týchto majstrovstvách sa naši strelci nestratili.

             So ziskom dvoch zlatých medailí, jednej striebornej a jednej bronzovej medaily v súťaži jednotlivcov  a  v súťaži družstiev ziskom jednej zlatej a dvoch strieborných medailí sme patrili k najlepším tímom na M-SR.

             

            Záchenský Pavel
            šéftréner športového strediska

          • Odovzdávanie ocenení SUPER ŽIAK, SUPER ŽIAČIK , SUPER ŠPORTOVEC školy

          • Aj v školskom roku 2020/2021 sme udeľovali ceny  najúspešnejším žiakom našej školy.  

            Nominácie na cenu Super žiačik:

            Ivana Melicherčíková

            Melissa Melechová

            Hana Šufliarska

            Sára Mravcová

            Zuzana Halajová

             

            Nominácie na cenu Super žiak:

            Žaneta Psotková

            Mária Ďuricová

            Zuzana Požgayová

            Šimon Sára

            Richard Hanus

            Terézia Ostrihoňová

            Liliana Ďuricová

             

            Nominácia na cenu Super športovec : 

            Nina Václaviková

             

            Ocenení : 

            Super žiačik

            1. miesto Ivana Melicherčíková

            2. miesto Melissa Melechová

            3. miesto Hana Šufliarska

             

            Super žiak

            1. miesto Šimon Sára

            2. miesto Mária Ďuricová

            3. miesto Zuzana Požgayová

             

            Čestné uzanie pre športovca

            Nina Václaviková

             

            Všetkým nominovaným i oceneným srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy i obce. 

             

             

          • Projekt LEZECKÁ STENA V KRIVÁNI bol najúspešnejší

          • Veľmi radi vám oznamujeme , že obec Kriváň  a Základná škola Kriváň vyhrali so svojím projektom Lezecká stena Kriváň   v 5. ročníku nadačného Programu podpory lokálnych komunít zameraného na podporu rozvoja slovenských miest a obcí.

            Ďakujeme všetkým, ktorí zahlasovali za náš projekt  a umožnili nám získať  finančný grant vo výške 6000 € na výstavbu lezeckej steny v telocvični  našej  školy.

            Projekt lezeckej steny je určený pre širokú verejnosť, žiakov základnej školy a komunít, ktoré majú záľubu v lezeckých športoch.

            V tomto ročníku bolo do programu prihlásených takmer 1400 projektov.

            Srdečná vďaka patrí Mgr. Veronike Malčekovej a Klaudii Kajsovej za prípravu projektu a zriaďovateľovi za jeho podanie.

            Katarína Valocková, riaditeľka školy

          • Súťaž v speve ľudových piesní SPIEVAJ SI, VTÁČATKO

          • Toto podujatie nie je len  je súťaž, ale  aj  veľké rodinné stretnutie, keď sa navzájom obdarúvame, a to darmi najvzácnejšími, vzácnym dedičstvom - prekrásnymi slovenskými ľudovými piesňami.“ Týmito slovami sa prihovorili moderátori programu pani učiteľka Mgr. Zuzana Pivková a Richard Hanus , náš žiak,  úspešný recitátor a  rozprávač  .

            Deti na vystúpenie pripravovali pani učiteľka Mgr. Zuzana Pivková – 1. stupeň a Mgr. Magdaléna Kalamárová – 2. stupeň.

            V prvej kategórii sa nám predstavili títo speváci :

            1. Karin Krahulcová z Kriváňa - V pondelok, v utorok...

            2. Vivien Hromjáková z Podkriváňa - Štyri húsky biele...

            3. Bianka Tkáčová z Kriváňa - Keď so pásla húsky...

            4. Ema Halajová z Lovinobane - Zelenaj sa rozmarínček...

            5. Adriana Agóčová z Kriváňa - Mala som frajera...

            6. Zuzka Halajová z Kriváňa - Na tej Detve biely dom...

            7. Ivanka Melicherčíková z Kriváňa - Široko ďeľako...

            8. Dominik Václavík z Korytárok - A ty žena, žena...

            9. Terezka Bystrianska z Korytárok - A tam dolu v zelenom hájičku...

            10. Timotej Chlebničan z Kriváňa - V tej Detve hostinec...

            11. Sofia Figová z Kriváňa - Keby ste vedeli...

            12. Paulínka Fekiačová z Kriváňa - Zelenaj sa rozmarínček...

            13. Veronika Kalamárová z Očovej - Šípová ružička...

            14. Hanka Šufliarska z Korytárok - Konopa, konopa...

            15. Sárka Mravcová z Kriváňa - Nič sa mi nepáči...

            16. Stanko Jurčo z Kriváňa - Keď sa ja ožením...

            17. Dianka Malatincová z Korytárok - Keď izbičku zametala...

            18. Filipko Szabó zo Starej Huty - Jedna jamka , dve jamky

            19. Terezka Domová z Kriváňa-  Na tých lazoch vyšla hviezda jasná ...

            20. Zarka Žigová z Kriváňa - Prečo si sa milý včera večer hneval...

             

            V druhej kategórii sa  predstavili:

            1. Zuzka Mazúrová z Podkriváňa - Trhala som bazaličku...

            2. Norika Debnárová z Korytárok - Zelenaj sa rozmarínček….

            3. Marek Kamenský z Kriváňa - Mám ja hrušku...

            4. Boris Bystriansky z Korytárok - Mal som prsteň…

            5.Viktória Balážová z Kriváňa - Rozmarín zelený, štepený…

            6.Tamarka Požgayová z Kriváňa - Na tej Detve biely dom…

            7. Marek Mičuda z Korytárok - Beťár som bol, keď som sa ja narodil…

            8. Alexandra Psotková z Korytárok - Preletelo vtáča…

            Hosťmi programu boli náš občan a harmonikár - Radko Krahulec s dcérou Karin, sólisti folklórnych súborov Martin Krnáč (Šedík) a Dušan Cerovský (Šovčík).

            Najväčším prekvapením bol náš bývalý žiak Adam Jakubík, ktorý sa ako pomáhajúci zvukár (spolu s Danielom Jurčom)  priamo na mieste súťaže prihlásil a bez nácviku, s požičanou harmonikou, ako samouk zahral a zaspieval. Sme hrdí na takýchto mladých ľudí. Bodaj by ich pribúdalo.

            Porota rozhodovala v zložení: predseda poroty – Mgr. art. Roman Malatinec, prof. Ing. Anna Šatanová Csc. a bývalá žiačka a víťazka tejto súťaže Ivana Lapínová.

            A rozhodla takto:

            mladší žiaci – 1. kategória:

            1. miesto: Terezka Domová a Sofia Figová
            2. miesto: Zuzka Halajová
            3. miesto: Veronika Kalamárová

            starší žiaci – 2. kategória:

            1. miesto: Tamara Požgayová
            2. miesto: Viktória Balážová
            3. miesto: Marek Mičuda

            K tomu, aby sme každého súťažiaceho mohli obdarovať, nám pomohli naši sponzori. Boli to:

            Banskobystrický samosprávny kraj, Chata Kriváň – p. Kollár, Roľnícke družstvo Kriváň, fy Vilos – Jozef Vilhan, KOPS s.r.o. – Ing. Juraj Olšiak, MARY KAY – p. Marcela Fekiačová.

            Ďakujeme

             

             

      • Nadpis