Novinky

          • Využitie metód tvorivej dramatiky pri práci s literárnym textom

          • Dramatizácia slovenských balád v 6. A  : Zuzanaka Hraškovie a Čakanka

            Dramatizácia je  svet, kde máme možnosť dosiahnuť istotu pri uplatňovaní svojich schopností, rozvíjať svoj zmysel pre estetické cítenie, dosiahnuť istotu pri komunikácii. Zistíme a uvedomíme si, ako funguje skupina, ako sa rešpektovať a naučiť sa spoľahnúť sa aj na iných. Naučíme sa ceniť si svoju prácu a výsledky, oceniť hodnoty a postoje vlastné i druhých. Tvorivá dramatika pracuje predovšetkým s komunikáciou – slovom i pohybom. Toto všetko súvisí s objavovaním seba a okolitej skutočnosti 

          • Úspech našich žiakov v OK dejepisnej olympiády

          • Už Herodotos povedal : " Píšem o udalostich z minulosti, aby sa časom nezabudlo, čo ľudia vykonali. " A mnohí naši žiaci sa k histórii stále vracajú, študujú okolnosti historických javov, snažia sa dejiny pochopiť a zároveň sa z nich poučiť. Ide im to výborne, o čom svedčia ich  výsledky  v okresnom kole dejepisnej olympiády. 

            F- Richard Hanus 1. miesto

                Nina Melicherčíková 8. miesto

            E- Andrej Stašák   1. miesto a postup do KK

                Tomáš Jedlička  3. miesto

            D- Terézia Ostrihoňová 1. miesto    postup do KK

                          Jakub Košút    2. miesto     pstup do KK

            C-           Šimon Sára    3. miesto 

            Všetci súťažiaci boli úspešnými riešiteľmi OK a traja postúpili do KK. Všetkým srdečne blahoželáme a postupujúcim  prajeme  veľa šťastia. 

             

             

          • Základná škola Kriváň to s kvalitou vzdelávania myslí vážne

          • Potvrdzuje to aj svojou každoročnou dobrovoľnou účasťou na projekte KOMPARO, v rámci ktorého  sú periodicky testovaní žiaci základných škôl a osemročných gymnázií. Výsledkami svojich žiakov v matematike sa naša škola zaradila medzi 25% najúspešnejších škôl na Slovensku. 

          • Prehliadka svätých

          • V  našej škole sa tento týždeň na hodinách náboženstva konal karneval svätých. Žiaci si vybrali obľúbeného svätého, ktorý ich zaujal.  Na  vyučovacej hodine  sa predstavili, porozprávali o sebe a spolužiaci hádali ,  ktorého svätca  predstavujú.  Spoznali množstvo známejších aj menej známych svätcov.  Naučili sa nové  piesne s nábožensko tematikou, ktoré  si na závere  projektu spolu zaspievali. 

          • Netradičná hudobná výchova

          • Do našej školy sme pozvali hudobníka  pána  Lukáša Koncza, ktorý sa venuje hre na rôznych bubnoch - perkusiách. V piatok  dňa 21 . januára nezneli  u nás na hudobnej výchove ukážky opery, operety, ľudová hudba , ba ani moderné hity. Našu školu naplnil zvuk bubnov. Žiakom 7. a 8. roč. boli vysvetlené základy jednotlivých úderov  a o malú chvíľu už žiaci  spoločne vytvorili rytmus, ktorý znel veľmi zaujímavo. Bubnovanie bolo doplnené tlieskaním, ktoré tiež vyžadovalo sústredenosť a dodržanie rytmu.

            Žiaci  veľmi kladne hodnotili  vyučovanie hudobnej výchovy netradičnou formou.

             

          • Úspech našich žiakov v školskom kole PYTAGORIÁDY

          • Pytagoriáda je matematická súťaž určená žiakom základných škôl a nižších ročníkov osemročného štúdia. Okrem správnosti vypočítaných príkladov o víťazstve rozhoduje aj čas, za ktorý súťažiaci vypočíta dané príklady.Naša škola súťaží v  kategóriách : P3, P4, P5,  P6 , P7 a P8 . Súťaž je trojkolová (školské, okresné, celoslovenské kolo).  Všetky kolá sa konajú pod dozorom poroty v jednotnom termíne na území celej Slovenskej republiky.

             Pytagoriáda 2021/2022 školské kolo 

            P3 

            Michal Kajsa 3.B 26 – 15/11 

            A O                3.B 25  15/10  

            Dominik Václavík 3.A 24 – 14/10 

            Zuzana Halajová 3.A 24 – 13/11 

            Ivana Melicherčíková 3.A 24 – 13/11 

            Marek Sopóci 3.B 23 – 13/10 

            Oliver Koiš 3.B 21 – 14/7 

            Milan Gondáš 3.A 21 – 11/10 

            Tobias Vilhan 3.B 18 – 10/8 

            Tibor Lazok 3.A 12 – 10/2 

            P4 

            Matej Tkáč 4.A 21 – 11/10 

            Hana Šufliarska 4.A 20 – 13/7 

            Nina Makovínyová 4.B 18 – 12/6 

            Sára Mravcová 4.A 18 – 11/7 

            Stanislav Jurčo 4.A 17 – 11/6 

            Peter Antalík 4.A 17 – 11/6 

            Diana Malatincová 4.A 17 – 10/7 

            Marína Černecká 4.A 16 – 11/5 

            Nelly Marcineková 4.A 16 – 10/6 

             P6 

            Richard Hanus 

            Michal Rojík 

            Marek Kamenský 

            Boris Bystriansky 

            Daniel Chlebničan 

            Kristína Malatincová 

            Nina Melicherčíková 

             P7 

            Tomáš Jedlička 

            Samuel König 

            P8

            Terézia Ostrihoňová 

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a želáme veľa šťastia v reprezentácii školy v okresnom kole. 

             

             

          • Zbierka SVETIELKO NÁDEJE

          • V októbri sme na hodinách náboženskej výchovy výtvarne spracovávali tému Dobré skutky. Žiaci mali za úlohu popremýšľať, čo je dobrý skutok , aké dobré skutky môžu  urobiť alebo aké sa im už podarilo vykonať. Táto aktivita vyústila do konkrétnej pomoci. Zorganizovali sme zbierku, ktorej celá vyzbieraná suma bude venovaná občianskemu združeniu Svetielko nádeje. 

             Svetielko nádeje sa zameriava na pomoc a zlepšenie života malých onkologických pacientov a ich rodín. Do zbierky sa zapojili všetci žiaci a učitelia, či už nápadmi, organizáciou, finančným príspevkom. Navštívili sme aj Obecný úrad Kriváň,  kde do našej zbierky prispeli  zamestnankyne úradu a pán starosta. A tak dobré skutky neostali len na výkresoch, ale stali sa reálnymi činmi, ktoré prinesú malé svetielko nádeje tým, ktorí to najviac potrebujú. Celková  vyzbieraná suma  je 331,65 €. 

            Ďakujeme . 

             

          • Slávnostné otvorenie lezeckej steny v Základnej škole Kriváň

          • Obec Kriváň  a Základná škola Kriváň vyhrali so svojím projektom Lezecká stena Kriváň  v 5. ročníku nadačného Programu podpory lokálnych komunít zameraného na podporu rozvoja slovenských miest aobcí. A tak sa prvotná myšlienka umelej lezeckej steny v blízkosti vyhľadávanej lezeckej lokality  Kaľamárky mohla začať pretavovať do realizácie. 

            V pondelok 13.12.2021 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie lezeckej steny za prítomnosti vedenia školy, starostu obce Kriváň, zástupcov školského parlamentu a rady školy pri ZŠ Kriváň.   Na druhý deň 14. 12. 2021 sa konalo uvedenie lezeckej steny do prevádzky. Pozvali sme členov Horskej služby Nízke Tatry juh, okrsok Poľana, aby  prišli žiakom predstaviť horolezectvo a ich prácu, ktorá je s horolezectvom  úzko spojená  

            Na úvod členovia Horskej služby predstavili jej činnosť a pôsobenie. Žiakov najviac zaujala    inštruktáž lezenia na lezeckej stene, oboznámili sa so zásadami bezpečnosti pri lezení, mali možnosť vidieť a vyskúšať  horolezeckú výstroj a techniku. Každý žiak si mohol pod odborným dohľadom skúsiť  lezenie na umelej stene. 

            V exteriéri školy zatiaľ ďalším skupinám žiakov  horskí záchranári  predstavili svoju prácu, urobili ukážky záchranných akcií. Aj napriek ťažkému nočnému zásahu v nebezpečnom lavínovom teréne a sťaženým  podmienkam  súvisiacimi s opatreniami  Covid – 19,  členovia Horskej služby prišli do našej školy a s plným nasadením sa venovali  žiakom. Záujem a nadšenie detí boli veľmi veľké a očká im šťastne žiarili. Naučili sa veľa nového a odniesli  si kopec zážitkov. Veríme, že spolupráca s Horskou službou bude aj v budúcnosti úspešne pokračovať. 

             

          • Zber šípok s Lesmi Slovenskej republiky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zber šípok s Lesmi Slovenskej republiky.

            Od roku 2017 Lesy SR organizujú so základnými školami zber šípok. V septembri a októbri 2021 sa do projektu zapojili i žiaci našej školy. Šípky zbieralo 22 žiakov a spolu so svojimi rodičmi i starými rodičmi nazbierali 96 kilogramov. Na I. stupni získal prvé miesto Peter Antalík , na II. stupni sa na prvom mieste umiestnila Nina Melicherčíková, ktorá priniesla 15,6 kilogramu šípok. Každé dieťa, ktoré sa do projektu zapojilo, získalo šípkový čaj a balíček drobných darčekov. Všetkým zúčastneným srdečne ďakujeme.

          • Angličtina so zahraničnými lektormi online

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Angličtina so zahraničnými lektormi online.

            INDONĚZIA. Krajina, ktorú sme s našou školou navštívili v mesiaci december. A ako sme sa dostali až tak ďaleko? „ONLINE EDUCATE SLOVAKIA“ je projekt, v rámci ktorého sa žiaci našej školy zapojili do online vzdelávania v anglickom jazyku. Prostredníctvom tohto projektu sme spoznali mladých stážistov priamo z Indonézie. Na hodinách anglického jazyka sme s nimi nadviazali priame internetové spojenie. Zaujali nás svojou inakosťou v kultúre a bola s nimi veľká zábava. Kládli sme im zvedavé otázky, rozprávali sme sa a dozvedeli sa veľa nových vecí. Bola to pre nás skvelá skúsenosť

      • Nadpis