• Novoročné želanie

          • Môžete mať tisíc želaní, vrelých túžob a krásnych snov,

            ale len  zdravie, šťastie , láska a priateľstvo dávajú zmysel našim dňom.

            Láskyplný rok 2024  praje  kolektív ZŠ. 
             

             

             

          • Predvianočné spoznávanie prírody , tradícií a histórie v Banskej Bystrici

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Predvianočné spoznávanie prírody , tradícií a histórie v Banskej Bystrici .

            V predvianočnom čase sme sa rozhodli navštíviť Tihányiho kaštieľ v Banskej Bystrici, kde sme si prezreli expozíciu živej a neživej prírody Slovenska a výstavu živých švábov. Tí odvážnejší si ich mohli vziať aj do rúk. Ďalej cesta našich piatakov smerovala do ÚĽUV – u, kde sa oboznámili s prácou s hlinou, drôtom, kukuričným šúpolím, pálkou, s textilným materiálom.  Žiaci 8. A navštívili i stálu zážitkovú expozíciu THURZO – FUGGER, ktorá im priblížila banícku históriu Banskej Bystrice a okolia z čias slávnej Thurzovsko-Fuggerovskej spoločnosti a Medeného hámra. Vďaka najmodernejším technológiám expozícia sprostredkovala jedinečný zážitok.

          • Už znejú vianočné koledy....

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Už znejú vianočné koledy.....

            Vianočný čas je čarovným obdobím, kedy by sme mali spomaliť a započúvať sa do tónov vianočných kolied. Práve tie si naši žiaci vypočuli 22.12. 2023 na vianočnom výchovnom koncerte v podaní umelcov Aleka a Mira . Okrem kolied sme si spolu zaspievali aj známe vianočné piesne a rozprúdili vianočnú atmosféru pri piesni Vánoce, Vánoce přicházejí alebo Poďme, bratia, do Betlema . Odznela aj najznámejšia vianočná pieseň Tichá noc, svätá noc, pri ktorej sme mohli všetci premýšľať o zmysle Vianoc. Páčila sa nám i melódia  z nového filmu Perinbaba. Okrem vianočných piesní umelci odovzdali žiakom i poučné vianočné príbehy, priblížili im históriu, súčasnosť a pravý zmysel Vianoc, na ktorý sa už dnes často zabúda. Odniesli sme si krásny kultúrny zážitok.

          • Detský čin Podpoľania

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Detský čin Podpoľania .

            V dnešnej uponáhľanej dobe je vzácnym darom, keď ľudia v našom okolí robia skutky, ktoré vedia potešiť alebo pomôcť. Veľkými činmi dokážu ohúriť aj deti, ktoré si zaslúžia náš obdiv. Dňa 19.12. 2023 boli aj naši žiaci ZŠ Kriváň nominovaní do súťaže "Detský čin Podpoľania" a zároveň ocenení na Mestskom úrade v Detve za svoje mimoriadne činy v rôznych kategóriách. Víťazkou v kategórii POMOC PRÍRODE sa stala Veronika Kalamárová (6.A) a v kategórii POMOC SPOLUŽIAKOM sa stala Terézia Bukovcová (6.A). Špeciálnu kategóriu tvorila aj STARÁ MAMA p. Šuttová, ktorá bola tiež nominovaná a ocenená. Cenu prevzal jej vnuk Ján Šimon(6. A). Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme, aby naďalej robili skvelé činy, mali z toho radosť a boli taký malým vzorom pre nás ostatných .

          • Čarovný čas Vianoc

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čarovný čas Vianoc.

            Čo to zvoní? Čo to cinká ?

            Privítajme Vianoce !

            Stromček svieti, kapor pláva,

            všetko sa zas ligoce.

            Radujme sa, veseľme sa.

            Šťastná je to hodina.

            Na Vianoce vždy sa teší celá naša rodina.......

            A dnes sa už na Vianoce tešila spolu celá naša škola. Predvianočnú atmosféru nám spríjemnili žiaci z I. i II. stupňa  pod vedením pani učiteľky Zuzany Pivkovej a pána asistenta Milana Oláha . Ďakujeme veľmi pekne. A už nám nezostáva nič, len  spoločne čakať na najkrajšie  sviatky  pokoja. ....Tak šťastné a veselé.....

          • Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko.

            Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko“ je literárna súťaž určená žiakom základných a stredných škôl v SR aj v zahraničí. Jej základným cieľom je vyvolať systematický záujem žiakov o slovenčinu a prispieť k rozvoju žiackej tvorivosti. V regionálnej súťaži boli ocenené práce dvoch našich žiakov : Richarda Hanusa a Michala Rojíka . Obidve literárne diela postupujú do celoslovenského kola. Srdečne blahoželáme ! 

            A verše o Slovensku môžu znieť aj takto :

            KOLÍSKA BOŽIA 

            A či to vidíš a či nie, to teplé slnka svitanie?

            Z výšky tých pahorkov, z hĺbky tých kotlín

            za ten náš národ sa deň čo deň modlím.

            Aby len lepším čím ďalej bol

            a nikdy nestratil ten esprit svoj....

          • DIVADELNÉ PREDSTAVENIE v ANGLICKOM JAZYKU: Dick Whittington and His Cat

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album DIVADELNÉ PREDSTAVENIE v ANGLICKOM JAZYKU: Dick Whittington and His Cat.

            Žiaci šiestych ročníkov sa zúčastnili divadelného predstavenia v anglickom jazyku. Detské predstavenie pod názvom Dick Whittington and His Cat prišlo predstaviť divadelné centrum z Martina do kultúrneho domu v Detve. Je to tradičný britský príbeh o chudobnej sirote Dickovi, ktorý sa aj vďaka svojej kamarátke mačke stane starostom Londýna. Komediálna forma spolu s veselými anglickými pesničkami a primeranou angličtinou sú výbornou cestou, ako sa priblížiť k detskému divákovi. Pre jasnejšie porozumenie príbehu odznelo medzi jednotlivými dejstvami resumé v slovenskom jazyku. Predstavenie bolo profesionálne, zaujímavé a veselé. Žiakom našej školy sa divadlo veľmi páčilo.

          • Vianočný ANJEL

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočný ANJEL.

            Duchovná netelesná bytosť, ktorá priniesla posolstvo o príchode a narodení Ježiša- Božieho syna. Anjel rozprestiera nad všetkými ľuďmi svoje ochranné krídla, šíri dobro, pomáha ľuďom, chráni ich pred zlom... Zosobňuje lásku. Anjel je symbolom Vianoc. ZUŠ v Detve vyhlásila výtvarnú súťaž v 3 kategóriách pre žiakov ZŠ. Aj naši šikovní výtvarníci sa zapojili a do súťaže poslali veľmi pekné veselé obrázky. Veríme, že niektoré budú i ocenené. Vernisáž a oceňovanie najkrajších prác sa uskutoční 11.1.2024 v koncertnej sále ZUŠ S. Stračinu v Detve. Pre potešenie a spríjemnenie predvianočných chvíľ zverejňujeme našich ANJELOV.

          • Workshop pre učiteľov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Workshop pre učiteľov .

            Nielen žiaci našej školy sa denne vzdelávajú. Aj naše p. učiteľky M. Jaseňovcová a Z. Melicherčíková sa dňa 7.12. 2023 zúčastnili workshopu : Vybíjaná - hra pre pohyb. Okrem teoretickej časti o pravidlách vybíjanej mali možnosť zahrať si so žiakmi 5.- 6. ročníka z 3. ZŠ v Detve a vyskúšať si ich v reálnej hre.

          • Hejného kaviareň a otvorené hodiny na I. stupni

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hejného kaviareň a otvorené hodiny na I. stupni.

            V novembri sme na pôde školy privítali v 1. a 2. ročníku aj našich rodičov. Pani učiteľky si pre nich pripravili otvorené hodiny slovenského jazyka a matematiky. Zároveň sa konala aj Hejného kaviareň pre rodičov 1. - 3. ročníka, kde p. uč. Jaseňovcová rodičom ozrejmila spôsob výučby matematiky na I. stupni a odpovedala na ich otázky týkajúce sa práve vyučovania matematiky.

          • Talenty pre firmy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Talenty pre firmy .

            7. 12. 2023 SOŠ Detva organizovala v odborných učebniach Spojenej školy súťaž trojčlenných družstiev žiakov ZŠ- Talenty pre firmy. Žiaci pracovali v dvoch disciplínach- zostavenie jednoduchého elektrického obvodu so svetelným efektom a programovanie jednoduchej strojárskej súčiastky v programe SolidWorks. Súťaže sa zúčastnili 4 družstvá našej školy, prevažne chlapci. Dievčatá sa však nedali zahanbiť a 2. družstvo: V. Balážová, N. Nôtová a T. Požgayová bolo  najšikovnejšie a získalo pre školu krásne 2. miesto. Dievčatám blahoželáme! Ostatným žiakom 9. A ďakujeme za reprezentáciu školy.

          • Mladí kartografi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mladí kartografi.

            Schopnosť vedieť vyčítať z máp potrebné informácie je základným predpokladom geografickej gramotnosti každého človeka. Naši žiaci s mapami na hodinách geografie pracujú, rozvíjajú a zlepšujú tak kartografické vnímanie a čítanie mapy s porozumením. Formou projektu sa venujú aj ich samotnej tvorbe. Súčasné možnosti pri tvorbe rôznych digitálnych máp priam vyzývajú k jednoduchej a rýchlej tvorbe vizuálne pôsobivých máp s využitím IKT. Prečo však zanevrieť na klasickú papierovú mapu? Žiaci vďaka tomuto projektu získavajú nielen nové zručnosti, ale aj prvú mapu, ktorú sami vytvorili. A na to sa nezabúda. Naši mladí kartografi sa nedali zahanbiť a aj tento rok vytvorili krásne práce.

          • Finančná gramotnosť s Národnou bankou Slovenska Bratislava

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Finančná gramotnosť s Národnou bankou Slovenska Bratislava .

            Finančná gramotnosť je súbor znalostí, ktoré človeku umožňujú porozumieť financiám a správne s nimi zachádzať v rôznych životných situáciách. V našej škole venujeme veľkú pozornosť rozvíjaniu finančnej gramotnosti žiakov. Rozoznať pravú bankovku od nepravej, ale i spoznávať bankovky ako nevidiaci si žiaci vyskúšali spolu s pánom Marcelom Novákom a jeho kolegom z Národnej banky Slovenska v Bratislave. Dozvedeli sa množstvo informácií o peniazoch, inflácii aj o  možnostiach sporenia. Prednáška bola určená žiakom 5. a 6. ročníka. Vzhľadom k prudkému rozvoju informačných technológií, ktoré umožňujú nové typy finančných transakcií, sa deti pohybujú v inom svete finančných operácií, než sa pohybovali ich rodičia. Významnú úlohu preto hrá pri šírení finančnej gramotnosti škola .

          • Mikulášske korčuľovanie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Mikulášske korčuľovanie .

            Dňa 5.12. 2023 sme pre našich žiakov zorganizovali športové podujatie v Spartak aréne v Hriňovej. Korčuľovania sa zúčastnili žiaci II. stupňa. Spoločne sme si zašportovali, zabavili sa, upevňovali vzťahy a na záver nás Mikuláš aj sladko odmenil. Nálada bola skvelá a už teraz sa tešíme na ďalšie „korčuľko“.

      • Nadpis