Novinky

          • Matematické talenty

          • Talent na matematiku opäť potvrdili žiaci 5. ročníka Richard Hanus, Dominika Grňová, Michal Rojík, Kristína Malatincová a Boris Bystiriansky. V medzinárodnej súťaži MATEMATICKÝ KLOKAN 2021 najlepšie obstál RICHARD HANUS so svojimi 91% . Týmto výsledkom sa zaradil medzi 20%  najúspešnejších riešiteľov v  rámci Slovenska. Našim múdrym hlavičkám srdečne blahoželáme ! 

          • Majstrovstvá Banskobystrického kraja v streľbe zo vzduchových zbraní

          • V dňoch 4. až 6. júna náš klub usporiadal Majstrovstvá Banskobystrického kraja  mládeže pre rok 2021 v streľbe zo vzduchových zbraní. Súťažilo sa v priestoroch Základnej školy v Kriváni.

            V piatok 4. 6. sa stretli mladí strelci v disciplíne VzPu Slávia 30 rán. Patrik Václavík medzi chlapcami skončil na 4. mieste výkonom 249 kruhov. Prvýkrát sa súťaže zúčastnili aj bratia Šágovci, žiaci 6. A triedy.  Richard obsadil 8. miesto a Alexander 10. miesto. V súťaži družstiev naši strelci skončili na 3. mieste v zložení Národová Nella, Šága Richard a Patrik Václavík.

            V sobotu 5. 6. sa  testovali elektronické zariadenia InBand Scoring,  ktorých obsluhu rozhodcovský tím v zložení Ing. Poljovka, Ing. Mlynarčík, Mišove a Záchenský zvládol  k maximálnej spokojnosti. Výsledky boli priebežné takmer okamžite po vystrelení poslednej rany a terčové zariadenie InBand Scoring nesklamalo.

             Vo VzPu 40 ľah v kategórii dievčat zvíťazila Nina Václavíková zo 7. A triedy . V súťaži družstiev dorastenky obsadili 3. miesto, dorastenci 4. miesto. Vo VzPu 40 stoj sa naše dorastenky umiestnili na prvých troch miestach. Naša Nina Václavíková získala  3. miesto. V súťaži družstiev naše dievčenské trio Fungáčová, Václavíková, Pálenkášová obsadili  krásne 1. miesto.

            V nedeľu sa strieľala najťažšia vzduchovková disciplína VzPu 3x20 (trojpolohový štandard). Nina Václavíková obsadila pekné  4. miesto. Už spomínané  dievčenské trio v tejto disciplíne obsadilo 1.miesto v súťaži družstiev.

            Tieto  preteky boli  generálkou pred nastávajúcimi Majstrovstvami Slovenskej republiky mládeže v streľbe zo vzduchových zbraní, ktoré sa uskutočnia 26. -27. 6.2021 v Brezne. Športovci, ktorí sa zúčastnili týchto pretekov , nás všetci budú reprezentovať aj na celoštátnom podujatí. Nech sa im darí !

             

            Záchenský
               tréner

          • Koncoročné rozprávkové fotografovanie tried

          • Dňa 1. júna 2021( utorok)  sa uskutoční fotografovanie triednych kolektívov a  žiackych skupiniek . Fotografovanie realizuje firma Portrét s.r.o. Tornaľa. Fotografovať sa môžete aj v rozprávkových kostýmoch. Ceny: Triedna fotka 1,40€, skupinová fotka 1 €. Učiteľský kolektív sa bude fotografovať po 3. vyučovacej hodine. 

          • Úspech našich žiakov v IQ olympiáde

          • V školskom roku 2020/2021 sa uskutočnil 10. ročník IQ olympiády.  Je to súťaž rozvíjajúca schopnosť samostatného logického uvažovania. Súťaž je určená pre žiakov II. stupňa. Žiaci majú 30 minút na vyriešenie 25 logických úloh. Že naša škola má aj šikovných, múdrych a inteligentných  žiakov,  potvrdili  výsledky tých , ktorí sa dostali medzi 75 % najlepších riešiteľov školského kola v rámci Slovenska.

          • Pravidlá od 3.5.2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            od 03.05. 2021 sú pravidlá pre školy, ktoré sú v červenom okrese nasledovné:

            1. Prezenčné vzdelávanie pre žiakov všetkých ročníkov ZŠ. Pravidlá vstupu do školy sú znázornené na stránke školy, v infografike, pod textom.
            2. Vyučovanie  bude prebiehať podľa riadneho rozvrhu.
            3. Telovýchovné aktivity budú prebiehať iba v exteriérových častiach za dodržiavania prísnych hygienických opatrení.

            Naďalej platí, že zákonný zástupca každého žiaka musí zaslať cez Edupage, (prípadne doniesť osobne) pred nástupom do školy (najneskôr v pondelok ráno) Vyhlásenie o bezinfekčnosti. Vyhlásenie je dispozícii v EduPage, alebo ako príloha tohto oznamu, alebo Vám ho ráno pri vstupe poskytne triedna učiteľka.  Pre bližšie informácie, či usmernenia ohľadom predmetných vyhlásení sa skontaktujte s triednym učiteľom.

            Žiak a ani jeho zákonný zástupca nemá povinnosť predkladať negatívny výsledok testu. Zákonný zástupca môže rozhodnúť, či sa žiak bude zúčastňovať prezenčného vyučovania. V takomto prípade, ak sa žiak dobrovoľne rozhodnutím zákonného zástupcu nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, je povinný predkladať ospravedlnenie od zákonného zástupcu v dĺžke 5 dní podľa platného rozhodnutia ministra z 28.8.2020 z účinnosťou od 1. septembra 2020 zverejneného na webovej stránke ministerstva školstva: https://www.minedu.sk/data/att/17169.pdf Pri prerušení školskej dochádzky na viac ako 3 dni (vrátane sviatkov a víkendov) zákonný zástupca žiaka predkladá čestné vyhlásenie (Príloha č. 8).

            Každá cudzia osoba (okrem zamestnancov školy a žiakov našej školy) je v prípade vstupu do vnútorných priestorov školy povinná vyplniť Vyhlásenie návštevníka školy.

            Podmienky vstupu do objektu školy a školského zariadenia

            Podmienky vstupu do objektu školy a školského zariadenia upravuje vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR č. 200/2021 z dňa 30. 4. 2021. Do objektu školy a školského zariadenia je možný vstup dieťaťa materskej školy, žiaka základnej školy, žiaka strednej školy a poslucháča jazykovej školy do školy a školského zariadenia, a do vysokej školy na účel prijímacieho konania bez potreby preukázania sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID – 19.

            Zamestnanci školy a školského zariadenia sa preukazujú negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID – 19 nie starším ako 7 dní alebo sa preukazujú niektorou z výnimiek na testovanie (prekonanie choroby COVID-19, zaočkovaná osoba, iná zdravotná indikácia a pod.) ak vstupujú do objektu školy alebo školského zariadenia nachádzajúce sa v III. stupni varovania (bordový okres). Zamestnanci školy a školského zariadenia s miestom výkonu práce v okrese zaradenom do II. stupňa varovania (červený okres) a 1. stupňa varovania (ružový okres) počas dňa nemusia predkladať test s negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID – 19. V prípade, že má zamestnanec napríklad poobednú/nočnú službu a vstupuje do objektu školy a školského zariadenia v čase od 21.00 hod - 01.00 hod nasledujúceho dňa, predkladá svojmu zamestnávateľovi negatívny výsledok testu v II. stupni varovania (červený okres) nie starší ako 14 dní. V prípad, okresu v I. stupni varovania (ružový okres) predkladá negatívny výsledok nie starší ako 21 dní.

            Všetky ostatné osoby, sa v zmysle platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR č. 200/2021 podľa § 1 ods. 2, písm. b) pri vstupe do objektu/areálu školy alebo školského zariadenia nachádzajúce sa v III. stupni varovania (bordový okres) preukazujú negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID – 19 nie starším ako 7 dní, alebo sa preukazujú niektorou z výnimiek na testovanie (prekonanie choroby COVID-19, zaočkovaná osoba, iná zdravotná indikácia a pod.) V červených (2. stupeň varovania) a ružových (1. stupeň varovania) okresoch osoby vstupujúce do objektu/areálu školy a školského zariadenia sa nemusia preukazovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19.

            Katarína Valocková, riaditeľka školy

          • Vyučovanie od 26.4.2021

          • Oznamujeme žiakom a zákonným zástupcom žiakov školy, že v zmysle manuálu ministerstva školstva Návrat do škôl 2021 (od 26.aprila 2021), regionálneho covid automatu, školského semaforu, bude od pondelka 26.4.2021 prezenčná výučba pre všetkých žiakov školy.

            Pred nástupom žiaka na prezenčné vyučovanie je nevyhnutné preukázať sa:

            1. žiak I. stupňa ZŠ - čestným prehlásením zákonného zástupcu žiaka o negatívnom výsledku testu na Covid19 (minimálne jedného z rodičov),
            2. žiak II. stupňa ZŠ - čestným prehlásením zákonného zástupcu žiaka o negatívnom výsledku testu na Covid19 (žiaka 2. stupňa a minimálne jedného z rodičov).

            Čestné vyhlásenie je k dispozícii v EduPage.

            1. Vstup do školy má len žiak, ktorého zákonný zástupca odovzdal elektronicky tlačivo o bezinfekčnosti (je dostupné v EduPage) a jeden zákonný zástupca sa na vyzvanie preukáže negatívnym testom nie starším ako 7 dní alebo potvrdením o prekonaní Covid -19, resp. ak platí ďalšia výnimka.
            2. Ak nevyužijete možnosť odovzdať vyhlásenie o bezinfekčnosti prostredníctvom EduPage, musí dieťa oba doklady priniesť v papierovej podobe a preukázať sa nimi pred vstupom do budovy školy. (Tlačivo o bezinfekčnosti si stiahnite a vytlačte zo stránky MŠVVaŠ (príloha 11a), alebo požiadajte triedneho učiteľa o zaslanie tlačiva e-mailom). Zákonní zástupcovia bez možnosti tlače majú možnosť vyplniť tlačivo pred budovou školy a preukázať sa negatívnym testom osobne.
            3. V prípade, že sa zákonný zástupca nepreukáže predmetnými dokladmi, dieťa nebude mať umožnený vstup do triedy a škola bude kontaktovať rodiča, aby si dieťa prišiel prevziať.
            4. Zákonní zástupcovia, ktorých deti do školy nenastúpia, sú povinní ospravedlniť neprítomnosť svojho dieťaťa na vyučovaní, avšak najviac na 5 dní. Škola eviduje neprítomnosť žiaka ako ospravedlnenú absenciu. Zákonný zástupca žiaka je povinný zabezpečiť kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní.
            5. V prípade neprítomnosti žiaka na prezenčnom vyučovaní viac ako 15 vyučovacích dní a nezabezpečení kontaktu rodiča so školou podľa bodu 4, môže byť žiak komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka. 
            6. Po obnovení prezenčného vyučovania žiakov nemá zákonný zástupca nárok na tzv. „pandemickú OČR“.
            7. V škole realizujeme testovanie kloktacími testami vždy v stredu. Žiaci, ktorí sa nebudú testovať kloktacími testami, sa musia pre vstup do školy naďalej testovať PCR / antigénovými testami.

            Zákonný zástupca má nárok na ošetrovné svojho dieťaťa ak:

            1. im bola nariadená karanténa/izolácia, 
            2. ich trieda/škola bola uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu (zriaďovateľ, riaditeľ alebo RÚVZ), pričom nemusí ísť iba o karanténne opatrenie, ale môže ísť aj o riaditeľské voľno so súhlasom zriaďovateľa,
            3. ich lekár ospravedlnil pre chorobu, resp. rodičom lekár potvrdil potrebu ošetrovania z dôvodu choroby dieťaťa.

            Je v najlepšom záujme nás všetkých, no hlavne dieťaťa, aby sa v prípade, že riaditeľ školy zabezpečí prezenčnú formu výučby, zúčastňoval žiak tejto výučby v čo najväčšom rozsahu.

            STRAVOVANIE

            Stravovanie žiakov v čase prezenčného vyučovania bude zabezpečené v školskej jedálni za dodržiavania prísnych hygienických opatrení. Na stravu budú prihlásené všetky deti, ktoré majú nastúpiť na prezenčné vyučovanie. Ak zákonní zástupcovia nemajú záujem o stravovanie dieťaťa v školskej jedálni, prosíme rodičov, aby tento nezáujem o stravovanie nahlásili najneskôr v pondelok ráno 26.4.2021 do 6:30 hod telefonicky na č. 5469199, priamo do školskej jedálne.

             KARANTÉNA V RODINE, POZITÍVNY TEST ČLENA RODINY

            Zákonný zástupca je povinný bezodkladne skutočnosti karantény v rodine nahlásiť škole – tr. učiteľovi alebo riaditeľke školy na t.č. 5469346, prípadne správou cez EduPage. 

            PODOZRENIE NA OCHORENIE

            Žiadame rodičov, aby deti neposielali do školy s príznakmi infekcie dýchacích ciest a ani vtedy, ak boli v kontakte s osobou s podozrením na ochorenie Covid-19.

            Pri vstupe do budovy školy každé ráno prebieha ranný filter /meranie teploty, dezinfekcia/. Pri zaznamenaní zvýšenej teploty, kašľaní, kýchaní, smrkaní... alebo podozrení na respiračné ochorenie bude rodič ihneď kontaktovaný a žiak bude izolovaný od ostatných osôb. 

            Ďakujeme všetkým rodičom a žiakom, že ste zodpovední.  
            Katarína Valocková, riaditeľka školy  

          • Lezecká stena Kriváň

          • S radosťou dávame na známosť, že obec Kriváň je medzi 26 vybranými obcami zo všetkých regiónov Slovenska do záverečného hlasovania  v 5. ročníku nadačného Programu podpory lokálnych komunít zameraného na podporu rozvoja slovenských miest a obcí.

            Prosíme Vás, hlasujte za projekt Lezecká stena Kriváň v predajni COOP Jednota v Kriváni v termíne od 15.5.2021 do 15.6.2021. 

            Podporíte tak víťazstvo nášho projektu a možnosť získať finančný grant vo výške 6000 € na výstavbu lezeckej steny v telocvični krivánskej školy. Projekt lezeckej steny je určený pre širokú verejnosť, žiakov základnej školy a komunít, ktoré majú záľubu v lezeckých športoch. Lezecká stena by zároveň slúžila aj ako cvičisko pre Horskú záchrannú službu, regionálny športový klub Horoklub Hriňová. Najväčší prínos tohto projektu je vo vytvorení nového priestoru na rozvoj športovej aktivity človeka nezávisle od poveternostných podmienok. V tomto ročníku bolo do programu prihlásených takmer 1400 projektov.

            Srdečná vďaka patrí Veronike Malčekovej a Klaudii Kajsovej za prípravu projektu a zriaďovateľovi za jeho podanie.

            Katarína Valocková, riaditeľka školy

          • Environmentálny projekt pre región Podpoľanie

          • Spojená škola v Detve uspela v projekte SK-klíma „Zmierňovanie a prispôsobovanie sa zmene klímy“. Pripravila projekt „Myslíme a učíme ekologicky“, v ktorom spolupracuje s oboma základnými školami v Hriňovej, so ZŠ Obrancov mieru v Detve a s našou Základnou školou  v Kriváni.

            Projekt sa zameriava na dva okruhy aktivít. V rámci edukačnej časti stredoškoláci pripravia množstvo zaujímavých aktivít ako pracovné listy, súťaže, prezentácie či workshopy. Výukové materiály budú zamerané na hospodárenie založené na regionálnych zdrojoch, znižovanie odpadu či využívanie alternatívnych zdrojov energie. Spolupracovať s nimi budú viacerí externí experti a lektori z praxe, univerzity či organizácií regionálneho rozvoja.

            Plánujú zorganizovať pre našich žiakov súťaže: „Súťaž o bezodpadovom meste“, „Zmeň neužitočné na užitočné“, „Online súťaž o najekologickejší nápad pre mesto“, fotografickú súťaž o najkrajšie a najhoršie miesto v mojom regióne.

            Zároveň projekt prispeje k realizácii konkrétnych technických opatrení s pozitívnym dopadom na klímu. V strednej škole vybudujú externú ekologickú učebňu a solárne osvetlenie areálu školy a dielní praktického vyučovania.

            Sumou 2 500 € v každej ZŠ prispeje na: v ZŠ Obrancov mieru Detva na vybudovanie jazierka s vodopádovým čerpadlom a externej ekologickej učebne, v základných školách v Hriňovej  na dobudovanie školských záhrad (vyvýšené záhony, výsadba kríkov a stromov, bylinková záhrada), nákup nádrží na dažďovú vodu, hmyzieho domčeka a externej eko učebne, v Základnej škole v Kriváni  na komplexný systém na zadržiavanie dažďovej vody. Viac sa dočítate v prílohe.

            Pozrite aj: ecothinking – ecoteaching (proxia.sk)

          • Návrat žiakov do školy od 19.4.2021

          • 14. 4. 2021

            Vážení rodičia, milí žiaci,

            • od 19.4.2021 sa vracajú do školy žiaci 8. ročníka,
            • od 19.4.2021 je ŠKD v prevádzke do 06.00 hodiny do 17:00,
            • od 26.4.2021 v prípade, že náš okres bude v II. stupni varovania (červený okres) sa vrátia do školy aj ostatní žiaci 2. stupňa. (Ak bude náš okres v III. stupni varovania (bordový okres), bude pokračovať dištančné vzdelávanie žiakov 5. - 7. ročníka.).

            Podmienkou nástupu žiakov 2. stupňa je negatívny PCR / antigénový test žiaka a test aspoň jedného zákonného zástupcu žijúceho s dieťaťom v spoločnej domácnosti alebo výnimka z testovania.

            Výnimku z testovania má:

            1. osoba, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období nie dávnejšom ako 3 mesiace,
            2. osoba zaočkovanú proti ochoreniu COVD-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní.

            V škole od 14.3. realizujeme testovanie kloktacími testami. Žiaci, ktorí sa nebudú testovať kloktacími testami, sa musia pre vstup do školy naďalej testovať PCR / antigénovými testami.

            Prosíme zákonných zástupcov o vyplnenie bezinfekčnosti žiaka a zákonného zástupcu každých 7 dní v EduPage v sekcii ŽIADOSTI a VYHLÁSENIA. Návod pre rodičov žiakov 2. stupňa TU.

            Škola od otvorenia daného ročníka nebude poskytovať dištančné vzdelávanie. Rodič môže ospravedlniť najviac 5 po sebe idúcich vymeškaných vyučovacích dní.

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,
            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,
            3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            Vyučovanie bude prebiehať podľa rozvrhu.

            Rozhodnutie ministra s účinnosťou od 19.4.2021

            Katarína Valocková, riaditeľka školy

          • ONLINE vzdelávanie so zahraničnými stážistami

          • V týždni od 12.4. do 16. 4.2021 sa v  našej škole uskutočňuje  ONLINE vzdelávanie so STÁŽISTAMI zo zahraničia. Toto vzdelávanie je zabezpečené cez organizáciu AIESEC v Banskej Bystrici. Cez projekt „Online Educate Slovakia“ sa žiaci zoznamujú s kultúrami krajín celého sveta.

            V spomínanom týždni absolvujú žiaci 7.,8., a 9. ročníka 12 online vyučovacích hodín, počas ktorých sa stážisti Noyan, Zeynep, Rishad, Jonneke, Amelie stanú na čas našimi sprievodcami po svete.

            Prostredníctvom nich spoznáme život a kultúru v ich krajinách a vyskúšame si, ako dokážeme komunikovať v anglickom jazyku.

      • Nadpis