• Základné informácie a pokyny k celoslovenskému testovaniu žiakov 5. ročníka základných škôl

          • Dňa 18. mája 2022 (streda) sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 5. ročníka  z predmetov  matematika a slovenský jazyk a literatúra. Cieľom testovania je získať objektívne informácie o výkone žiakov na konci 5. ročníka základnej školy,  poskytnúť školám, decíznej sfére a širokej odbornej verejnosti spätnú väzbu a komplexnejší obraz o vedomostiach a zručnostiach žiakov z testovaných predmetov, ktorá napomôže pri skvalitňovaní vyučovania. Povolené pomôcky: pero, ktoré píše namodro, pomocný papier na matematiku.  Nepovolené pomôcky: pravítka, kalkulačky, zošity, učebnice a iná literatúra , výpisky a  študijné materiály. Viac informácií  nájdete pod  obrázkom. 

             

          • Najlepší recitátori školy

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Najlepší recitátori školy.

            Najlepší recitátor našej školy Richard Hanus znova očaril porotu a v krajskom kole recitačnej súťaže Šaliansky Maťko získal krásne druhé miesto. Len o vlások mu unikol postup do celoslovenského kola. Veľmi úspešne nás reprezentovala i Ivana Melicherčíková z 3. A triedy. Obidvom ďakujeme za reprezentáciu školy a želáme ešte mnoho recitátorských úspechov.

          • Projekt Kíma nás spája III úspešne pokračuje

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt Kíma nás spája III úspešne pokračuje .

            Projekt je zameraný na EKO adaptačné opatrenia okolia ZŠ, na vybudovanie klimatických prvkov. Naša škola 15.8.2021 podala projekt, ktorého zámerom je vytvoriť dažďovú záhradu, kompostovacie silo a malý sad ovocných kríkov. Projekt bol schválený v septembri 2021. Organizácia Živica a spoločnosť Dedoles vybrali 10 projektov v SR, ktoré finančne podporia. Realizácia projektu prebieha v mesiacoch: 10/2021- 6/2022. Aktivity, ktoré už boli zrealizované: Osobná konzultácia- stretnutie zástupcu Živice- p. Svitek- 10/2021 . Školiaci kurz v Záježovej- 25.- 27. 10. 2021 . Schválenie rozpočtu- materiál a rastliny na výsadbu . Prvotné úpravy v areáli ZŠ: odstránenie starého a nefunkčného skleníka , terénne úpravy pod dažďovú záhradu , osadenie zberných nádob na dažďovú vodu , Sponzori projektu Klíma nás spája 3 : Živica, Dedoles, OÚ Kriváň a ZŠ Kriváň . Aktivity, ktoré nás čakajú: 1.Postaviť a používať kompostovisko 2. Osadiť informačné tabule, sedenie 3. Vybudovať záhradu, vysadiť ovocné kríky .

          • Programujeme . Zapojili sme sa do projektu Proti gustu žiadny dišputát

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Programujeme . Zapojili sme sa do projektu Proti gustu žiadny dišputát.

            Proti gustu žiadny dišputát Projekt je realizovaný v rámci 2.ročníka grantovej výzvy ENTER pre školy 2021 – Digitálna generácia v spolupráci s Telekomom, SPy a Aj Ty v IT. Projekt je financovaný Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis. MIcro:bit okrem led svetielok ukrýva, aj napriek svojej veľkosti, aj iné dôležité súčasti, napr. senzor pohybu. Micro:bit reaguje na naklonenie, či potrasenie. Zahrali sme sa „Kameň, papier, nožnice“. Micro:bit nám určil aj víťaza. Hudba s micro:bitom Viete, že micro:bit vie zahrať aj melódiu? My sme si na hodinách informatiky zopakovali noty a naučili sme micro:bit zahrať melódiu. Niekomu sa viac páčili ľudové piesne,  iným vážna hudba.

          • Medzinárodné meranie ICCS

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodné meranie ICCS.

            Dňa 29.4.2022 sa žiaci 8.ročníka zúčastnili medzinárodného merania ICCS. Cieľom tejto štúdie je skúmať spôsoby, ktorými sa mladí ľudia v rôznych krajinách pripravujú na prevzatie svojej úlohy občanov. Štúdia poskytne informácie o vedomostiach ako aj o dispozíciách žiakov vo vzťahu k občianskej náuke a občianstvu. Meranie prebiehalo v 3 častiach: V 1.časti - Test pre žiaka - zahŕňal široké spektrum problematiky občianskej náuky a občianstva. 2.časť - Žiacky dotazník - zhromažďoval informácie o pocitoch, hodnotách a postojoch žiakov k občianstvu, informácie o zvykoch, domácom zázemí, činnostiach v škole a mimo nej. V záverečnej časti - Európsky žiacky dotazník - sa žiaci zamýšľali nad témami , ktoré sa týkajú problémov Európy. Veríme, že aj naša škola bude významným prínosom štúdie ICCS, ktoré majú za úlohu zlepšiť občianske vzdelávanie žiakov.

          • Kreativita je len spájanie vecí dokopy. Steve Jobs

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Kreativita je len spájanie vecí dokopy. Steve Jobs.

            Myšlienkové mapy sú prirodzeným odzrkadlením toho, ako myseľ pracuje. Spája informácie okolo jednej hlavnej myšlienky a vytvára prepojenia. Ako povedal Tony Buzan, tvorca tejto techniky: „…využívajú v plnom rozsahu schopnosti mozgovej kôry – slová, obrazy, čísla, logiku, rytmus, vnímanie vecí v priestore, v jednej účinnej technike. Tým dáva slobodu brázdiť nekonečný priestor vašej mysle.“

          • Čím budem ? Kariérové poradenstvo v 7. A

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Čím budem ? Kariérové poradenstvo v 7.  A .

            Kariérové poradenstvo pre žiakov v období vzdelávania a odbornej prípravy ponímame ako súčasť celoživotného poradenstva. Predstavuje odbornú pomoc žiakom vo fáze ich pred-profesijného vývinu, v období ich profesionálneho, t.j. študijno-profesijného rozhodovania sa a ich systematickej prípravy na vstup do sveta práce. V poradenstve pri riešení vývinových úloh mladých ľudí v tomto období sa pristupuje systémovo, nakoľko ich kariérový vývin nie je izolovaný, prebieha v nedeliteľnej jednote s vývinom osobnostným, sociálnym, emocionálnym, vzdelanostným. Kariérové poradenstvo organizujeme cyklicky v spolupráci s CPPP a P v Detve .

          • Exkurzia v Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej.

            V pondelok 25.04.2022 žiaci 5.A a 6.A absolvovali geografickú exkurziu v Slovenskom múzeu máp v Kynceľovej pri Banskej Bystrici. Žiaci si rozšírili a upevnili vedomosti o kartografii, jej histórii a vývoji máp vo svete. Boli interaktívne zapájaní do výkladu, dozvedeli sa fungovaní kartografie v minulosti a o tom, ako sa taká mapa vyrába v súčasnosti. Výškové prevýšenia žiaci pozorovali na tzv. pieskovom modeli krajiny s rozšírenou realitou (angl. Augmented Reality Sandbox), ktorý je zážitkovou vzdelávacou pomôckou, využívajúcou najmodernejšie digitálne technológie. Žiaci pracovali s mapou Slovenska, videli 3D film a 3D mapu. Ďakujeme za všetky zážitky vrátane zoznámenia sa s maskotom múzea Mirom. Tešíme sa opäť nabudúce. PhDr. Jana Remeselníková, Mgr. Renata Halajová

          • IQ OLYMPIÁDA v našej škole

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album IQ OLYMPIÁDA v našej škole .

            Logické myslenie je vývojovo vyššia forma myslenia, je to správne usudzovanie podľa zákonov formálnej logiky a to veru mnohým našim žiakom nechýba. 7.4. 2022 riešilo 18 žiakov našej školy 11. ročník IQ olympiády. Súťažili v kategórii B, do ktorej sa zapojilo 9585 riešiteľov z celej SR, z toho v našom kraji 765 riešiteľov. Žiaci musia vyriešiť 25 logických úloh v priebehu 30 minút. Najúspešnejší riešitelia našej školy, ktorí sa dostali medzi 25% najúspešnejších riešiteľov nášho kraja a SR: Terézia Ostrihoňová , Tomáš Jedlička , Tobias Halaj , Liliana Ďuricová, Kristína Malatincová, Šimon Sára. Terezka obsadila v kraji 41. -42. miesto . Zaradila sa medzi 5% najúspešnejších riešiteľov IQ olympiády na Slovensku a v kraji. Svojím úspechom nás veľmi potešila. Medzi 10% najúspešnejších riešiteľov Slovenska sa dostali aj Tomáš a Tobias. Úspešným riešiteľom gratulujeme.

          • Workshop MYSLÍME EKOLOGICKY v spolupráci s Lesmi Slovenskej republiky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Workshop MYSLÍME EKOLOGICKY v spolupráci s Lesmi Slovenskej republiky.

            Dňa 13. 4. 2022 sa v našej škole uskutočnil workshop s LSR pod názvom Myslíme ekologicky. Aktivitami našich žiakov sprevádzali : p. Ing. Komora,p. Ing. Kovácsová a p. Ing. Palajová. Aktivity boli veľmi pestré, zaujímavé a podnetné. Žiaci sledovali film Krajina bez tieňa , dozvedeli sa dôležité informácie o vode, o vzduchu, o dreve. Mohli si prezrieť semenáčiky, plody, mladé stromčeky . Dozvedeli sa veľa o pestovaní a vysádzaní lesa, o práci lesníkov, o ťažbe dreva a pochopili, prečo sú tieto činnosti potrebné. Zamestnanci LSR zdôraznili veľký význam lesa pre nás všetkých, Spomenuli i ochranu lesa pred škodcami. Všetky aktivity boli sprevádzané množstvom zaujímavých pomôcok, názorných ukážok a učebných materiálov. Stretnutie bolo veľmi inšpiratívne a motivujúce. Ďakujeme zamestnancom LZ Kriváň za spoluprácu na tomto zaujímavom projekte.

          • Máme výborných chemikov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Máme výborných chemikov.

            Dňa 25.3. 2022 sa traja žiaci 9. A triedy zúčastnili OK chemickej olympiády. Súťažili : Šimon Sára, Veronika Melichová, Filip Mališ. Svoje vedomosti z teórie a praktických zručností si zmerali s ďalšími 16 žiakmi z okresu Detva. Všetci traja sú úspešní riešitelia , Šimon Sára obsadil veľmi pekné 4. miesto a Veronika Melichová 5. miesto. Blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Neseparujte sa ! Separujte s nami !

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Neseparujte sa ! Separujte s nami ! .

            V apríli si pripomíname Deň ZEME. Práve v tomto období sa ešte intenzívnejšie ako inokedy staráme o životné prostredie, čistili sme areál školy, krásne sme upravili prostredie, v ktorom žijeme. Dňa 11. 4. 2022 sa v triedach 6. A, 5. A a 8. A uskutočnili workshopy na tému : Odpad, separovanie , recyklácia. V rámci projektu Myslíme a učíme sa ekologicky nám študentky SOŠ a OA v Detve pripravili prezentácie , kvizy, diskusiu a iné motivujúce aktivity. Žiaci si prakticky vyskúšali triediť nazbieraný odpad, súťažili , riešili teoretické i praktické úlohy. Ďakujeme žiakom strednej školy a pani učiteľke Mgr. O. Feješovej za zaujímavé a podnetné aktivity na tému Recyklácia.

          • Triedny projekt „Meine Familie“

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Triedny projekt „Meine Familie“ .

            Koľko rečí vieš, toľkokrát si človekom. Tohto hesla sa držia i naši siedmaci, a preto sa pustili do práce a predstavili rodinných príslušníkov a domácich miláčikov v nemeckom jazyku. Spojili jazykové vedomosti so svojimi zručnosťami a vznikli z toho nádherné práce....veď posúďte sami. Projekty žiakov sú takto krásne vystavené v jazykovej učebni.

          • Získali sme pekné 2. miesto v okresnom kolo vo florbale starších žiakov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Získali sme pekné 2. miesto v okresnom kolo vo florbale starších žiakov .

            Po dvoch rokoch sme sa konečne dočkali i školských športových súťaží. Naši chlapci sa zúčastnili okresného kola vo florbale, kde sme si zmerali sily s rovesníkmi zo ZŠ v našom okrese. Turnaja sa zúčastnilo 6 škôl. Zápasy v skupinách sme vyhrali a zabezpečili si účasť vo finále. Finálový zápas nám, bohužiaľ, nevyšiel ,a tak sme obsadili konečné druhé miesto. Je to však krásny výsledok , ku ktorému chlapcom srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Naši reprezentanti: Mi. Chlebničan, J. Vilhan, F. Hronec, L. Stehlík, L.D. Daniš, M. Paľko, Ma. Chlebničan.

          • Bezpečne na internete

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Bezpečne na internete.

            „Cítiš sa vo svojej detskej izbe bezpečne? Si pri počítači v bezpečí? “ Aj takto zneli otázky pani učiteľky Melicherčíkovej, ktorá viedla diskusiu so žiakmi počas aktivít v projekte „Bezpečne na internete“. Cieľom projektu bolo upozorniť žiakov II. stupňa na nebezpečenstvá a nástrahy, ktoré na nich číhajú pri počítači. Prezentácie vytvorené pani učiteľkou Halajovou boli vytvorené pre 2 skupiny žiakov. Prvú skupinu tvorili žiaci 5.-7. ročníka, rozprávali sa o ohrozeniach na internete, s ktorými prichádzajú do kontaktu napr. pri chatovaní na sociálnych sieťach, hraní hier, sťahovaní softvéru. Druhú skupinu tvorili žiaci 8.a 9. ročníka. Ich diskusia bola inšpirovaná českým dokumentárnym filmom V sieti a Desatorom bezpečného správania sa na internete. Ohrozenia, s ktorými sa deti môžu pri PC stretnúť, sú veľmi vážne a nemôžu ostať bez povšimnutia. Je dôležité, aby v prípade ohrozenia vedeli o svojom probléme povedať zodpovednej osobe. Žiaci diskutovali tak zanietene, že 45 minút nám utieklo, ani sme si to nestihli uvedomiť. Žiakom sa téma páčila a tešia sa na pokračovanie. Termín realizácie: 2.3.2022 Koordinátori projektu: Zuzana Melicherčíková, Renata Halajová

      • Nadpis