• Udeľovali sme tituly Super žiačik, Super žiak a Super športovec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Udeľovali sme tituly Super žiačik, Super žiak a Super športovec .

            Koncom školského roka sa patrí oceniť tých najlepších . My sme vyzdvihli aktívnu prácu žiakov pre našu školu, úspechy v súťažiach a olympiádach , úspešnú reprezentáciu školy na verejnosti, dobrotu , ústretovosť, toleranciu a ochotu pomôcť....Na titul Super žiak, Super žiačik a Super športovec bolo spolu nominovaných 15 žiakov. Na titul môžu siahnuť len traja- tí najlepší....z najlepších. Tituly získali: Super žiačik - Ivana MELICHERČÍKOVÁ Super žiak - Richard Hanus Super športovec - Nina Václaviková Všetkým nominovaným i oceneným srdečne blahoželáme !!

          • Hurá do dažďovej záhrady !

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hurá do dažďovej záhrady ! .

            Slávnostné otvorenie dažďovej záhrady sa uskutočnilo dňa 29. 6. 2022 za prítomností pána starostu obce Kriváň p. Imricha Paľka, riaditeľky školy p. Kataríny Valockovej, vedúcej projektu p. učiteľky Márii Sárovej, sponzorov a hostí. Pozrite sa, milé deti , na tú krásu okolo, to tu v škole na Kriváni- to tu ešte nebolo. Naši žiaci krásnu záhradku zhotovili, tí by veru aj kráľovských záhradníkov zahanbili. Projekt DAŽĎOVÁ ZÁHRADA bol realizovaný v termíne: 1.10.2021 do 30.6.2022 a bol jedným z desiatich úspešných projektov z 86 prihlásených v programe Klíma nás spája 3, ktorý vyhlásila spoločnosť ŽIVICA a Dedoles. Škola získala finančnú pomoc na realizáciu dažďovej záhrady, kompostovacieho sila a mini ovocného sadu v areáli školy. Podmienkou projektu bol klimatický prvok- opatrenie, ktoré by ekologicky prispelo k zlepšeniu klimatických podmienok v miestnom ekosystéme.

          • IT FITNESS TEST

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album IT FITNESS TEST.

            Posledné júnové dni si žiaci 8. a 9. ročníka overili svoje IT zručnosti prostredníctvom IT fitness testu. Riešili test, ktorý obsahuje 20 otázok v piatich oblastiach: Internet, Bezpečnosť a počítačové systémy, Komplexné úlohy, Kancelárske nástroje a Kolaboratívne nástroje a sociálne siete. Celková priemerná úspešnosť SR bola k 26 .6. 2022 – 45% Priemerná úspešnosť VIII. A – 55% Priemerná úspešnosť IX. A – 74% Najúspešnejší žiaci: Lucia Šuleková 100.0% Peter Hliva 95.0% Filip Mališ 90.0% Marián Goga 90.0% Jakub Vilhan 90.0 %

          • Divínsky BOYARD 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divínsky BOYARD 2022.

            Po dvoch rokoch sme sa opäť zúčastnili tejto skvelej akcie v Divíne. Podstatou súťaže je zaujímavou, pútavou a hlavne inovatívnou formou vzdelávať žiakov II. stupňa základných škôl v oblasti prevencie kriminality rôznych druhov, ktoré na nich v tomto veku zo všetkých strán priam číhajú. Súťaž je charakterovo rozdelená na dve kolá – semifinálové (jún 2022) a finálové kolo (september 2022). V semifinálových kolách deti zoskupené v päťčlenných družstvách absolvovali trasu, na ktorej sa stretli s prezentáciou jednotlivých oblastí prevencie kriminality, ale i rôznymi športovými úlohami a prekážkami. Najzaujímavejšie a najnapínavejšie bolo pre nich absolvovanie Adrenalínového parku pod Veľkým vrchom, čo preverilo nielen fyzické, ale i psychické sily celého družstva. V centre obce ich čakali krátke prezentácie a prednášky o činnosti záchranných a bezpečnostných zložiek pri rôznych nehodách, haváriách či požiaroch. Na záver podujatia Polícia SR predviedla praktické ukážky práce kynológa a zaistenie páchateľa na úteku. V semifinále sa celkovo súťaže zúčastnilo 14 základných škôl o okresov Detva, Lučenec a Poltár, teda 280 súťažiacich. Našu školu reprezentovalo 20 žiakov, ktorí súťažili v 4 družstvách. Družstvo č. 2 (L. Ďuricová, V. Balážová, D. Chlebničan, R. Ďurica) pod vedením kapitána Mirka Chlebničana, získalo krásne 2. miesto v hodnotení družstiev. Darilo sa nám aj v hodnotení škôl a získaním 2.miesta sme si zabezpečili postup do finálového kola, ktoré sa uskutoční v septembri 2022. Našim reprezentantom gratulujeme a držíme palce vo finále.

          • Krstili sme zbierku protivojnových básní ČERVENÉ MAKY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krstili sme zbierku protivojnových básní ČERVENÉ MAKY .

            A národ oboril sa na národ s úmyslom vraždy, s besom skaziteľa. Kreś spráskal pušiek, zahrmeli delá: zem stene, piští vzduch, rvú vlny vôd, kde bleskom kmitla hrozná Astarot. A jak v žne postať zbožia líha zrelá pod kosou, radom váľajú sa telá; v cveng šabieľ špľachce čerstvej krvi brod... Týmito veršami odsúdil vojnu P. O. Hviezdoslav . A aký postoj k vojnám zaujali naši deviataci ? Veď posúďte sami.

          • Super exkurzia v Košiciach

          • Záver školského roka zvyčajne patrí  výletom  a exkurziám. Je to pre žiakov príjemný zážitok. O svoje dojmy by sa vedeli podeliť žiaci 6. a 7. ročníka ZŠ Kriváň, ktorí sa 22. júla 2022 zúčastnili takéhoto  podujatia v Košiciach. Jeho náplňou bola exkurzia v Slovenskom technickom múzeu, kde boli zaujímavé expozície.  V sieni elektrických výbojov videli žiaci  krátky dokument Teslovho života, potom si mohli vyskúšať niekoľko vedeckých pokusov z elektrotechniky na vlastnej koži. Napr. zistili, že  vnútri faradayovej klietky sú chránení voči vonkajším účinkom elektrického výboja. Vo vedecko-technickej časti múzea mohli žiaci riešiť interaktívne hry ako skladačky, hlavolamy, pozorovať animáciu v pohybe či rôzne optické klamy, dokonca vyriešiť Pytagorovu vetu. 

             

            Počas prechádzky námestím Hlavnej ulice žiaci obdivovali dominantu Košíc – Dóm sv. Alžbety a Štátne divadlo Janka Borodáča. Zastavili sa pri morovom stĺpe Immacullata, žobrákovom dome, spievajúcej fontáne a najstaršej budove v Košiciach a svojho druhu v Európe – pri Levočskom dome. V gotickej katedrále bolo možné porovnať ruch mesta s duchovným stíšením. Atmosféru tajuplnosti umocnil výklad sprievodkyne o histórii gotického chrámu a samotný interiér s mohutnými klenbami, s krídlovým oltárom, vitrážovými oknami, veľkým organom a kryptou panovníka Františka Rákocziho . Odvážnejší zakúsili výhľad na celé námestie z vysokej veže kostola, na ktorú vedú úzke točité schody.

             

            Po takejto mestskej túre sme si oddýchli v cukrárni Aida. Zákusok a zmrzlina boli lahodným osviežením. Záver  patril nákupom suvenírov v Auparku mesta, na ktorý sa žiaci veľmi tešili. Cesta domov ubehla veľmi rýchlo a žiaci nešetrili slovami spokojnosti z krásnych zážitkov.  

             

          • Dejepisná exkurzia Oswienčim- Krakow

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dejepisná exkurzia Oswienčim- Krakow.

            "Kto nepozná svoju minulosť, je odkázaný prežiť ju znova.‘‘ – tento výrok vám bije do očí, ak sa rozhodnete pre prehliadku koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. V našej škole sa dejepis nielen učíme, ale hlavne sa ho snažíme pochopiť. Preto sme pre deviatakov a ôsmakov zorganizovali dejepisnú exkurziu do Poľska. Prvou zastávkou bolo smutne známe mestečko Oswienčim. Uvideli sme komplex , kde zahynulo približne 3 milióny ľudí z 28 štátov. Zoznámili sme sa s krutou históriou, ktorá je varovaním pre nás všetkých. Múzeum, ktoré mapuje históriu vyvražďovania obyvateľstva, je najväčším masovým cintorínom na svete a bolo zapísané do zoznamu UNESCO. Po prehliadke, ktorá trvá 3 hodiny, sa presúvame do Krakowa. Po príchode do Krakowa absolvujeme pešiu prehliadku Wawelského návršia a exteriéru hradu Wawel. Pozriem si symbol Krakowa- draka chŕliaceho oheň...Pekná atrakcia.... Na Wawelskom návrší môžeme obdivovať katedrálu Sv. Václava a Stanislava, Žigmundovu vežu. Ďalej sa vydáme po Kráľovskej ceste až na Rynek Glowny, ktorému dominujú Sukienice. V minulosti slúžili ako sklad súkna a dnes tvoria dôležitú dominantu jedného z najväčších námestí v Európe. Uvideli sme tiež Mariánsky kostol, Floriánsku bránu, Barbakan...Ako inak úspešne zakončiť exkurziu, ak nie nákupmi ? Aj tak bolo, žiaci sa rozpŕchli po najväčšom európskom námestí ako tie krakowské holuby....Exkurzia bola plná emócií, poznatkov a zanechala v nás trvalé hlboké zážitky.

          • Programovanie nás baví stále viac

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Programovanie nás baví stále viac .

            Naši menší spolužiaci prišli k nám - programátorom micro:bitov- na návštevu už druhýkrát. Teraz sme im ukázali náročnejšie programovanie – ich úlohou bolo naprogramovať ring:bit car tak, aby im nakreslil obrázok. Všetci to zvládli a micro:bity kreslili. Zahrali si tiež na klavíri, vyskúšali si ovládanie ring:bitu pomocu iného micro:bitu, ovládali joystickom cutebot a buginu mecanum. Zistili, že dokážeme naprogramovať ring:bit, aby sa vyhol prekážkam alebo „cestoval“ po čiernej čiare. Vyskúšali si aj katapult. Dúfame, že sme ich znovu zaujali a vyrastú z nich super programátori. Ďakujem za spoluprácu Mgr. Ľudke Ľuptákovej , asistentkám : Terezke, Karin, Natálke,  asistentovi Leovi a Jakubovi z 8. A .

          • Projekt z eTwinningu - Story of my name

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt z eTwinningu - Story of my name.

            Do medzinárodného projektu, ktorý sa realizuje v platforme eTwinning, bola zapojená trieda 9.A. Žiaci pracovali na projekte s názvom The story of my name niekoľko mesiacov. Do projektu boli zapojené aj škola z Turecka a z Nemecka. Na konci projektu sa vytvorí kniha, ktorá bude obsahovať príbehy našich mien, výtvarné práce a ďalšie výsledky usilovnosti a kreativity našich žiakov. Okrem samotných originálnych prác určených do knihy žiaci v projekte predstavujú svoju triedu, školu, kostol. Pomocou projektových aktivít sa snažili lepšie spoznať seba, ale aj študentov z iných kultúr a krajín. Napriek rôznorodosti mien a rôznym zvykom a obradom pri pomenúvaní detí, všetci považujeme meno za dôležité. Meno človeka je charakteristickým znakom každého z nás. A jeho zdvorilým používaním prejavujeme úctu ostatným.

          • Majáles

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Majáles .

            UČÍME S HARDVÉROM vyhlásila BBC micro:bit súťaž pre žiakov ZŠ a SŠ - Svietiaci máj, ktorý bol zameraný na programovanie micro:bitov so svietením LED svetielok alebo LED pásikov. Naše siedmačky Kristína Kminiaková a Barbora Machalová sa dostali so svojím projektom Majáles medzi päť najúspešnejších projektov z 28 odovzdaných projektov. Dievčatám gratulujeme a dúfame, že nestratia chuť programovať.

      • Nadpis