• Divínsky BOYARD 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divínsky BOYARD 2022.

            Po dvoch rokoch sme sa opäť zúčastnili tejto skvelej akcie v Divíne. Podstatou súťaže je zaujímavou, pútavou a hlavne inovatívnou formou vzdelávať žiakov II. stupňa základných škôl v oblasti prevencie kriminality rôznych druhov, ktoré na nich v tomto veku zo všetkých strán priam číhajú. Súťaž je charakterovo rozdelená na dve kolá – semifinálové (jún 2022) a finálové kolo (september 2022). V semifinálových kolách deti zoskupené v päťčlenných družstvách absolvovali trasu, na ktorej sa stretli s prezentáciou jednotlivých oblastí prevencie kriminality, ale i rôznymi športovými úlohami a prekážkami. Najzaujímavejšie a najnapínavejšie bolo pre nich absolvovanie Adrenalínového parku pod Veľkým vrchom, čo preverilo nielen fyzické, ale i psychické sily celého družstva. V centre obce ich čakali krátke prezentácie a prednášky o činnosti záchranných a bezpečnostných zložiek pri rôznych nehodách, haváriách či požiaroch. Na záver podujatia Polícia SR predviedla praktické ukážky práce kynológa a zaistenie páchateľa na úteku. V semifinále sa celkovo súťaže zúčastnilo 14 základných škôl o okresov Detva, Lučenec a Poltár, teda 280 súťažiacich. Našu školu reprezentovalo 20 žiakov, ktorí súťažili v 4 družstvách. Družstvo č. 2 (L. Ďuricová, V. Balážová, D. Chlebničan, R. Ďurica) pod vedením kapitána Mirka Chlebničana, získalo krásne 2. miesto v hodnotení družstiev. Darilo sa nám aj v hodnotení škôl a získaním 2.miesta sme si zabezpečili postup do finálového kola, ktoré sa uskutoční v septembri 2022. Našim reprezentantom gratulujeme a držíme palce vo finále.

          • Krstili sme zbierku protivojnových básní ČERVENÉ MAKY

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krstili sme zbierku protivojnových básní ČERVENÉ MAKY .

            A národ oboril sa na národ s úmyslom vraždy, s besom skaziteľa. Kreś spráskal pušiek, zahrmeli delá: zem stene, piští vzduch, rvú vlny vôd, kde bleskom kmitla hrozná Astarot. A jak v žne postať zbožia líha zrelá pod kosou, radom váľajú sa telá; v cveng šabieľ špľachce čerstvej krvi brod... Týmito veršami odsúdil vojnu P. O. Hviezdoslav . A aký postoj k vojnám zaujali naši deviataci ? Veď posúďte sami.

          • Super exkurzia v Košiciach

          • Záver školského roka zvyčajne patrí  výletom  a exkurziám. Je to pre žiakov príjemný zážitok. O svoje dojmy by sa vedeli podeliť žiaci 6. a 7. ročníka ZŠ Kriváň, ktorí sa 22. júla 2022 zúčastnili takéhoto  podujatia v Košiciach. Jeho náplňou bola exkurzia v Slovenskom technickom múzeu, kde boli zaujímavé expozície.  V sieni elektrických výbojov videli žiaci  krátky dokument Teslovho života, potom si mohli vyskúšať niekoľko vedeckých pokusov z elektrotechniky na vlastnej koži. Napr. zistili, že  vnútri faradayovej klietky sú chránení voči vonkajším účinkom elektrického výboja. Vo vedecko-technickej časti múzea mohli žiaci riešiť interaktívne hry ako skladačky, hlavolamy, pozorovať animáciu v pohybe či rôzne optické klamy, dokonca vyriešiť Pytagorovu vetu. 

             

            Počas prechádzky námestím Hlavnej ulice žiaci obdivovali dominantu Košíc – Dóm sv. Alžbety a Štátne divadlo Janka Borodáča. Zastavili sa pri morovom stĺpe Immacullata, žobrákovom dome, spievajúcej fontáne a najstaršej budove v Košiciach a svojho druhu v Európe – pri Levočskom dome. V gotickej katedrále bolo možné porovnať ruch mesta s duchovným stíšením. Atmosféru tajuplnosti umocnil výklad sprievodkyne o histórii gotického chrámu a samotný interiér s mohutnými klenbami, s krídlovým oltárom, vitrážovými oknami, veľkým organom a kryptou panovníka Františka Rákocziho . Odvážnejší zakúsili výhľad na celé námestie z vysokej veže kostola, na ktorú vedú úzke točité schody.

             

            Po takejto mestskej túre sme si oddýchli v cukrárni Aida. Zákusok a zmrzlina boli lahodným osviežením. Záver  patril nákupom suvenírov v Auparku mesta, na ktorý sa žiaci veľmi tešili. Cesta domov ubehla veľmi rýchlo a žiaci nešetrili slovami spokojnosti z krásnych zážitkov.  

             

          • Dejepisná exkurzia Oswienčim- Krakow

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Dejepisná exkurzia Oswienčim- Krakow.

            "Kto nepozná svoju minulosť, je odkázaný prežiť ju znova.‘‘ – tento výrok vám bije do očí, ak sa rozhodnete pre prehliadku koncentračného tábora v poľskom Osvienčime. V našej škole sa dejepis nielen učíme, ale hlavne sa ho snažíme pochopiť. Preto sme pre deviatakov a ôsmakov zorganizovali dejepisnú exkurziu do Poľska. Prvou zastávkou bolo smutne známe mestečko Oswienčim. Uvideli sme komplex , kde zahynulo približne 3 milióny ľudí z 28 štátov. Zoznámili sme sa s krutou históriou, ktorá je varovaním pre nás všetkých. Múzeum, ktoré mapuje históriu vyvražďovania obyvateľstva, je najväčším masovým cintorínom na svete a bolo zapísané do zoznamu UNESCO. Po prehliadke, ktorá trvá 3 hodiny, sa presúvame do Krakowa. Po príchode do Krakowa absolvujeme pešiu prehliadku Wawelského návršia a exteriéru hradu Wawel. Pozriem si symbol Krakowa- draka chŕliaceho oheň...Pekná atrakcia.... Na Wawelskom návrší môžeme obdivovať katedrálu Sv. Václava a Stanislava, Žigmundovu vežu. Ďalej sa vydáme po Kráľovskej ceste až na Rynek Glowny, ktorému dominujú Sukienice. V minulosti slúžili ako sklad súkna a dnes tvoria dôležitú dominantu jedného z najväčších námestí v Európe. Uvideli sme tiež Mariánsky kostol, Floriánsku bránu, Barbakan...Ako inak úspešne zakončiť exkurziu, ak nie nákupmi ? Aj tak bolo, žiaci sa rozpŕchli po najväčšom európskom námestí ako tie krakowské holuby....Exkurzia bola plná emócií, poznatkov a zanechala v nás trvalé hlboké zážitky.

          • Programovanie nás baví stále viac

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Programovanie nás baví stále viac .

            Naši menší spolužiaci prišli k nám - programátorom micro:bitov- na návštevu už druhýkrát. Teraz sme im ukázali náročnejšie programovanie – ich úlohou bolo naprogramovať ring:bit car tak, aby im nakreslil obrázok. Všetci to zvládli a micro:bity kreslili. Zahrali si tiež na klavíri, vyskúšali si ovládanie ring:bitu pomocu iného micro:bitu, ovládali joystickom cutebot a buginu mecanum. Zistili, že dokážeme naprogramovať ring:bit, aby sa vyhol prekážkam alebo „cestoval“ po čiernej čiare. Vyskúšali si aj katapult. Dúfame, že sme ich znovu zaujali a vyrastú z nich super programátori. Ďakujem za spoluprácu Mgr. Ľudke Ľuptákovej , asistentkám : Terezke, Karin, Natálke,  asistentovi Leovi a Jakubovi z 8. A .

          • Projekt z eTwinningu - Story of my name

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Projekt z eTwinningu - Story of my name.

            Do medzinárodného projektu, ktorý sa realizuje v platforme eTwinning, bola zapojená trieda 9.A. Žiaci pracovali na projekte s názvom The story of my name niekoľko mesiacov. Do projektu boli zapojené aj škola z Turecka a z Nemecka. Na konci projektu sa vytvorí kniha, ktorá bude obsahovať príbehy našich mien, výtvarné práce a ďalšie výsledky usilovnosti a kreativity našich žiakov. Okrem samotných originálnych prác určených do knihy žiaci v projekte predstavujú svoju triedu, školu, kostol. Pomocou projektových aktivít sa snažili lepšie spoznať seba, ale aj študentov z iných kultúr a krajín. Napriek rôznorodosti mien a rôznym zvykom a obradom pri pomenúvaní detí, všetci považujeme meno za dôležité. Meno človeka je charakteristickým znakom každého z nás. A jeho zdvorilým používaním prejavujeme úctu ostatným.

          • Majáles

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Majáles .

            UČÍME S HARDVÉROM vyhlásila BBC micro:bit súťaž pre žiakov ZŠ a SŠ - Svietiaci máj, ktorý bol zameraný na programovanie micro:bitov so svietením LED svetielok alebo LED pásikov. Naše siedmačky Kristína Kminiaková a Barbora Machalová sa dostali so svojím projektom Majáles medzi päť najúspešnejších projektov z 28 odovzdaných projektov. Dievčatám gratulujeme a dúfame, že nestratia chuť programovať.

          • Nie je hranol ako hranol....

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Nie je hranol ako hranol.....

            Možno z ôsmakov budú strojári alebo stavbári. Náročnosť rysovania a modelovania si mohli otestovať pri tvorbe projektov o hranoloch. Potrápili sa najmä tí, ktorí mali zostrojiť pravidelný šesťboký hranol. Narysovať, vytvoriť sieť, teleso, vypočítať objem a povrch svojho telesa . A úloha zo života? Kde sa v reálnom živote stretli s hranolmi daného tvaru?  Táto úloha ich potrápila najviac.

          • Matematika prakticky- rekonštrukcia detskej izby

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematika prakticky- rekonštrukcia detskej izby.

            Siedmaci sa zahrali na “dospelákov “ a naplánovali si rekonštrukciu detskej izby. Ich úlohou bolo narysovať plán svojej izby v danej mierke, vymeniť podlahu a lišty, vymaľovať izbu, samozrejme, nezabudnúť na strop, ale  nevymaľovať aj podlahu, príp. okná a dvere. Zistili, že aj výber materiálu im môže spôsobiť problémy, ak nečítajú správne ceny a balenie materiálu. Na záver mali vypočítať, koľko ľudí sa zmestí do ich izby, ak je daný vymedzený priestor na jednu osobu.

      • Nadpis